Egyre kevésbé valószínű, hogy az ukrán hadsereg offenzívát indít az Ukrajna déli részén elfoglalt területek visszaszerzésére – vélik szakértők a Moscow Times összefoglalója szerint. Az orosz hadsereg ugyanis megerősítette ott állomásozó erőit. Úgy tűnik, hogy az ukránok arra koncentrálnak, hogy szétzilálják az ellenségük logisztikai háttértámogatását. Erről szólnak az elmúlt napok robbantásai a Krímben és máshol.

Ukrán források az elmúlt hetekben többször azt kommunikálták, hogy nagy erőket vontak össze egy déli támadáshoz, amelynek minimális célja az lehetne, hogy kiszorítsák az orosz csapatokat a Dnyeper jobb partjáról. A déli területeket a háború első napjaiban foglalták el az oroszok. Nyílhatott egy ablak a támadásra néhány héttel ezelőtt, ám ez az esély elúszott – véli Konrad Muzyka, a lengyel Rochan Consulting tanácsadó cég munkatársa.

Egy helyben topognak

Egyik fél sem ért el értékelhető előrehaladást az elmúlt hetekben, miután mindkettejüknek logisztikai gondjai vannak. Az ukrán támadás lehetőségére reagálva az orosz fél jelentős erőket csoportosított át a délkeleti frontról a déli megerősítésére.

Muzyka szerint Herszon városának térségében megkettőzték a létszámot, és a településen most 20 ezer orosz katona állomásozhat. Az ukránok visszaszereztek a környéken sok falut és lerombolták a Dnyeperen átvezető hidakat, így ennek a rengeteg katonának az ellátása folyón közlekedő kompokon múlik.

Nem is akarták

Az elemzők egy része ma már úgy gondolja, hogy a támadás tervét csak eljátszották az ukránok, hogy az ellenségük kivonja erői egy részét Donbaszból, ami tehermentesíti az ott védekező ukrán csapatokat. Már a nyomás mérséklésével sokat javíthattak a katonák hangulatán. Emellett a megosztott orosz hadsereg jelenlegi erőivel vélhetően nem képes arra, hogy újabb területekre tegye rá a kezét.

Ugyanakkor a kialakult patthelyzet nem maradhat fenn örökké. Ha az ukránok vissza akarnak szerezni területeket, akkor valamit lépniük kell, mielőtt ellenfelük szilárd védelembe beássa magát. Ezért a szakértők az állóháború megmozdulását jósolják a következő hetekben.