Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán kormánypárt, a Nép Szolgája parlamenti frakciójának vezetője, David Arakamija szerint, ha Ukrajna atomfegyverekkel rendelkező ország lenne, akkor sokkal erősebb érdekérvényesítő képessége lenne a nemzetközi politikában, ezért hiba, hogy a Szovjetunió összeomlása után lemondtak erről a lehetőségről - vette át a lengyel onet.pl a frakcióvezető tévényilatkozatát az ukrán médiából. 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a független Ukrajna korábbi elnökeinek mi volt a legnagyobb stratégiai hibája Arakamija Leonyid Kravcsuk tevékenységét nevezte meg, mert az megfosztotta az országot az atomfegyver birtoklásának lehetőségétől. Kravcsuk ugyanis aláírta a szerinte jelentéktelen budapesti memorandumot. "Ma mindannyian ennek a fatális hibának vagyunk a kárvallottjai" – mondta az Ukraina24 televízióban.

"Ha nukleáris fegyverekkel rendelkező ország lennénk, mindenki másképpen beszélne velünk, és másképp is egyezhetnénk meg más országokkal a nemzetközi kapcsolatokban... Az egész világot zsarolhattuk volna, és pénzt adtak volna nekünk, ahogy ez sok más állam esetében történik” – mondta a frakcióvezető. (Hogy ezzel mire céloz nem világos, Észak-Korea például gazdasági szankciók alatt nyög, mert más országokat zsarol nukleáris arzenáljával, mint ahogy az atomfegyverek fenntartásának brutálisan magas költségeiről sem tesz említést - a szerk.)

Az 1994-ben alárt budapesti memorandumban az USA, Oroszország és Nagy-Britannia egyebek mellett kötelezték magukat arra, hogy tiszteletben tartják Ukrajna területi integritását és függetlenségét, ha az lemond a Szovjetuniótól örökölt atomfegyverekről. Oroszország 2014-ben megszegte az egyezséget, amikor egyoldalú döntéssel bekebelezte az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet.