németországi világgazdasági kutatóintézet (IfW), a Világbank és az amerikai AidData kutatóintézet szakértőinek közös elemzése szerint egyre több fejlődő vagy feltörekvő ország nem tudja a tervezett módon törleszteni az Új selyemút kezdeményezés néven is ismert kínai vezetésű együttműködési program (Belt and Road Initiative, BRI) keretében infrastruktúra-fejlesztésre felvett hiteleit.

Ezért az utóbbi években jelentősen emelkedett a teljesítés megszakadásának elkerülését szolgáló hitelek aránya.

  • A 2021 végéig terjedő időszakban 128 ilyen típusú hitelkihelyezés azonosítható.
  • A kedvezményezettek körében 22 ország van, a hitelek összeértéke 240 milliárd dollár.

Ezek többnyire refinanszírozási hitelek, vagyis a lejáratok vagy fizetési feltételek átalakítását, vagy a lejáró adósságok finanszírozását szolgáló új hitelt jelentenek. Az adósságok törlésére csak rendkívül ritkán kerül sor.

Képtelenek törleszteni a hitelt

A szerzők kimutatták, hogy a külföldön kihelyezett kínai hiteleknél 2010 és 2022 között 5 százalékról 60 százalékra emelkedett a nemteljesítés veszélyét hordozó hitelek aránya.

A kínai bankok a teljesítés fenntartását szolgáló hitelek szerepének erősödése miatt jelentősen csökkentették is az új infrastrukturális és energetikai beruházásokat szolgáló hitelezési tevékenységüket.

A hivatalos kínai adatok szerint a BRI résztvevői közötti áruforgalom 2022-ben elérte a 2,07 ezer milliárd dollárt, duplájára emelkedett a 2013. évi 1,04 ezer milliárd dollárhoz képest. A beruházások összértéke ugyanezen időszak alatt 270 milliárd dollárt tett ki.

Kínai vállalatok 2022 végéig 57,13 milliárd dollárt fektettek be speciális gazdasági és kereskedelmi övezetek kiépítésébe az Új selyemút tagállamaiban, és ezzel közvetlenül 421 ezer munkahelyet teremtettek a helyi lakosságnak.