Az oroszok jóval kevésbé számítanak arra, hogy az országban vagy akár csak a nagyvárosokban kormányellenes tüntetések lesznek, mint az év elején - derül ki a Levada Center, az utolsó oroszországi független közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet a Moscow Times idéz. Az ellenzék azzal vádolja a hatóságokat, hogy fizikai értelemeben eltünteti a politikai porondról a kormány politikai ellenfeleit.

Az elmúlt hónapokban számos ellenzéki politikust bebörtönöztek azt követően, hogy Alekszej Navalnij, az ellenzék mérgezése utáni gyógykezelését követően januárban hazatért, majd kisvártatva egy kirakatperben találta magát, ahonnan a börtönbe vezetett az útja. A hatóságok célja a Vlagyimir Putyin államfőt támogató Egységes Oroszország párt győzelmének előkészítése a szeptember parlamenti választásokon. Azt akarják, hogy a párt megőrizze abszolút többségét a Dumában.

A Levada felmérése szerint az oroszok 28 százaléka számít arra, hogy politikai tiltakozó megmozdulások lesznek az országban, és 30 százalékuk arra, hogy gazdasági gondok miatt mennek az utcára az emberek. Január végén-február elején ez a két arány még 45 és 43 százalék volt. A közvélemény-kutatás válaszadóinak 16 százaléka venne részt politikai és 21 százaléka gazdasági demonstráción.

Az állami tévéből informálódóknak kevesebb mint 20 százaléka, a közösségi médiából tájékozódóknak több mint 20 százaléka lenne hajlandó demonstrációkon részt venni. A 18-24 évesek több mint 20 százaléka, az 55 év felettiek kevesebb mint 20 százaléka menne az utcára. A Putyin támogatók 7-12, az elnököt bírálók 35-38 százaléka látszik mozgósíthatónak.