Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Cseh Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának kutatói két új "munkatársat", nevezetesen robotkarral és számos érzékelővel felszerelt robotkutyákat kaptak egy különleges feladat elvégzésére - írta a Radio Praha. A két "kolléga" feladata az lesz, hogy 3D-s térképet készítsen Prága csatornarendszeréről. Ez megkönnyíti a karbantartást, amiben később szintén részt vehetnek intelligens robotok.

A Spot névre keresztelt, világos sárgára festett műkutyákat a világ egyik legismertebb robotokat gyártó vállalata,  az amerikai Boston Dynamics fejlesztette ki, de csehek is részt vettek a tesztelésükben.

Ahogy Tomáš Svoboda professzor a technológia szakértője elmondja a robotkarról azt mondja, hogy egyrészt akár egy ajtót is ki tud nyitni önállóan, emellett érzékelőkkel is el van rántva, amelyekkel annak rendje és módja szerint tájékozódni tud ismeretlen környezetben. Például le tudja olvasni egy kábel címkéjét, ami információt szolgáltathat arról, hogy honnan hová tart és mire szolgál.

A 3D-s térkép lehetővé teszi majd, hogy a szakértők és az érdeklődők virtuális túrát tegyenek a prágai csatornahálózatban, ám talán ennél is fontosabb, hogy a robotkutyák úgy készítik el, hogy teljesen autonóm módon, közvetlen emberi irányítás nélkül tájékozódnak egy de facto labirintusnak tekinthető területen, amelyről azelőtt semmilyen ismeretük nem volt. Ez teszteli a modern robottechnika tudásának határait a cseh mérnökök közreműködésével.