Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerződés közös megegyezéssel történő felbontását kérte Romániában a közúti infrastruktúráért felelős országos társaságtól (CNAIR) az észak-erdélyi autópálya két szakaszának a kivitelezője - írja a Maszol. A Spedition UMB tazzal indokolja a lépést, hogy a jelenlegi költségek mellett nem tudja folytatni a munkálatokat.

A Spedition UMB által vezetett konzorcium építi az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Magyarzsombor, illetve Magyarzsombor és Vaskapu közti szakaszát. Előbbin, a számos műszaki nehézség ellenére jól halad a munka, a kivitelezés 35 százalékon áll, utóbbin azonban épp hogy nekikezdtek a munkálatoknak.

A Magyarnádas és Magyarzsombor közti 30 kilométeres szakasz megépítését 1,4 milliárd (113 milliárd forint) lejért vállalták el a kivitelezők. Időközben azonban az építőanyagok olyan mértékben drágultak, hogy ebből az összegből lehetetlen a teljes beruházást elvégezni. Szakértői becslések szerint a jelenlegi költségek 30-40 százalékkal haladják meg az eredeti költségvetést. Ez azt jelenti, hogy a sztrádaszakasz 1,4 milliárd helyett 2 milliárd lej körüli összegbe fog kerülni.

A Magyarzsombor és Vaskapu közti 12 kilométeres szakaszra 2020-ban szerződött le a Spedition UMB 680 millió lejért. Ezt az összeget kb. 900 millióra kellene növelni.

A CNAIR tájékoztatása szerint a Spedition UMB-nek valójában nem áll szándékában visszalépni a két beruházás kivitelezésétől, csak a szerződés anyagi feltételeinek az újratárgyalását akarja elérni. Erre törvényes lehetőség van a 64/2022-es sürgősségi rendelet alapján.