A legnagyobb romániai kőolajipari vállalat, az OMV Petrom már hónapok óta nem vásárol Oroszországból származó nyersolajat - írja a Maszol. Az Európai Unió tagországainak többsége, köztük Románia 2023. január 1-jétől nem vásárol kőolajat Oroszországtól. Mivel számottevő saját kitermeléssel rendelkezik, Romániát ez kevésbé érinti érzékenyen, mint a tagállamok többségét, azonban a dolog nem intézhető el egy kézlegyintéssel.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2022 első 4 hónapjában 2,1 millió tonna kőolajat importált az ország, amiből közel 900 ezer tonnát Oroszországból. Az orosz olaj részesedése a teljes behozatalból 43 százalék volt. Ez a legnagyobb arány az elmúlt évekből: 2019-ben az Oroszországból származó nyersolaj a teljes import 38 százalékát tette ki, 2020-ban 32, tavaly pedig csak 26 százalékát.

Üzemanyagból is volt import

Üzemanyagból 600 ezer tonnát importáltak a romániai vásárlók április végéig, aminek a 67 százalékát Oroszországból. Ez szintén sokkal nagyobb arány, mint a korábbi években, amikor 62 és 58 százalék között változott.

A Ziarul Financiar számításai szerint Románia teljes kőolajfogyasztásának nagyjából 20 százalékát fedezte az elmúlt években orosz importból, míg az üzemanyagok terén az arány 25 százalék volt. Idén ez minden bizonnyal alacsonyabb lesz, mivel a legnagyobb hazai kőolajipari vállalat, az OMV Petrom már felfüggesztette az orosz energiahordozó vásárlását, amit főleg kazahsztáni kőolajjal váltott ki.

Romániában négy működő kőolaj-finomító működik: a Petromidia, a Vega Ploiești, az OMV Petrom Brazi és a Petrol Lukoil. Az első kettő kazah tulajdonban van, összesített kapacitásuk évi 6,2 millió tonna. A brazi finomító körülbelül ötmillió tonna kőolajat tud feldolgozni, míg az orosz Lukoil tulajdonában levő Petrotel Lukoil kapacitása évi 2,5 millió tonna. Ez utóbbi orosz olajból dolgozik.