Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben az egészségügyi rendszer szakembereinek figyelmét szinte teljesen lekötötte a végeláthatatlannak látszó koronavírus-járvány, Európa holdkóros módjára besétált egy másik egészségügyi válságba - értékeli az Euronews a belfasti Queen's University és az European Cancer Organisation rákbetegséggel kapcsolatos adatait. A számok egyértelműen mutatják, hogy jelentősen visszaesett rákgyógyítás az európai országokban.

A két intézmény 17 európai ország 200 forrásától gyűjtött információiból kiderül, hogy összesen nem kevesebb, mint 100 millió röntgennel vagy más képalkotó berendezéssel készítendő vizsgálat maradt el. A rákban szenvedő betegek fele kénytelen volt elviselni, hogy a kezelése késett vagy elmaradt. A legriasztóbb eredmény azonban az, hogy egymillióra becsülhető azoknak az európai polgároknak a száma, akik rákbetegségét nem diagnosztizálták.

A háttérben a Magyarországról is ismert körülmények állnak: a koronavírus-járvány okozta terhelés miatt a kórházak és a rendelők az egész kontinensen kénytelenek voltak elhalasztani a nem sürgős műtéteket és más kezeléseket. Így a rákban szenvedők közül fő szabályként csak a legsérülékenyebb állapotban lévők kapták meg a legsürgősebb kezeléseket.

Rossz és még rosszabb számok

Ausztriában csak két hónapra függesztették fel a mellrákszűrést tavaly áprilisban és májusban, ami 70 százalékos visszaesést hozott ezen a téren az egy évvel korábbihoz képest. Az új nőgyógyászati és mellrákdiagnózisok a felére estek 2020 negyedik hónapjában az egy évvel korábbihoz képest.

Franciaországban ugyanebben az összehasonlításban 42 százalékos volt a visszaesés a diagnózisok terén és becslések szerint 2020-ban 93 ezer rákbetegségre nem derült fény diagnózis hiányában. A műtétekre 60 napot kell várni, a kemoterápiában 200 napos csúszás alakult ki.

Németországban csak 2020 áprilisában 27 százalékkal csökkent az új rákdiagnózisok száma az egy évvel korábbihoz képest. A rákbetegségben szenvedők majdnem fele számolt be arról, hogy gondjai akadtak az időpontkéréssel a szükséges vizsgálatokra.

A régió sem kivétel

Lengyelországban a rákgyógyítás minden ágát érintette a visszaesés, de mellrákszűrés különösen nagy csapást szenvedett el. Az elmúlt év áprilisában és májusában, azaz a járvány első hulláma alatt 94 százalékkal esett vissza ezek száma 2019 azonos időszakához képest, azaz gyakorlatilag megszűntek a szűrések. Romániában az érintett betegek több mint háromnegyedének akadtak gondjai a kezelésekkel és több mint 60 százalékkal kevesebben juthattak kórházba a pandémia alatt, mint korábban.