Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán kormány egy részének tudomása lehetett róla, és engedélyezhette azt az autóbombás merényletet, amely Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb szövetségesének lányával végzett Moszkvában – vélik az Egyesült Államok titkosszolgálatai, amelyek kontraproduktívnak tartják a robbantásos támadást a New York Times szerint.

Kijev mindig is tagadta, hogy köze lenne a Darja Dugina, egy prominens orosz nacionalista, és Putyin főideológusának, Alekszandr Duginnak a lánya ellen augusztusban elkövetett merénylethez. Amerikai szolgálatok viszont most arra jutottak, hogy ez valószínűleg nem igaz. Maguk az amerikai hírszerzők állítják, hogy Washington nem tudott előre a támadásról, és nem nyújtott hírszerzési vagy egyéb segítséget, amely a támadást segítette volna. Sőt, amerikai tisztviselők a merényletet követően elmarasztalták ukrán kollégáikat.

Feszültté tette az ukrán-amerikai viszonyt

Nem világos, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tudott-e a támadásról, vagy hogy az ukrán kormányban kiket dorgált meg Amerika az incidens miatt. Viszont az Egyesült Államok azért sem támogatta volna a merényletet, mert Alekszandr Duginnak a lányával kellett volna Moszkvába mennie, de az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy egy másik autóval utazik vissza. Viszont Dugin annyira fontos ember Putyin környezetében, hogy ez csak a konfliktus eszkalálódásához vezethetett. 

Az ukrán biztonsági szolgálatok a hét hónapja tartó konfliktus kezdetétől fogva ügyesnek bizonyultak abban, hogy szabotázsakciókat hajtsanak végre orosz területen. De Dugina meggyilkolása még mindig a háború eddigi egyik legmerészebb műveletét jelenti, és úgy tűnik, bizonyítja, hogy Ukrajna képes elérni a prominens oroszokat Oroszországon belül is. 

A támadás az egyik eleme annak a titkos ukrán akciósorozatnak, amelytől az amerikai tisztviselők attól tartanak, hogy az orosz inváziót fokozhatja. Az amerikai tisztviselők állítólag csalódottak, hogy Kijev nem ad tájékoztatást az ilyen műveleteiről, de a harctéri tervekkel kapcsolatban is hiányos a kommunikáció, miközben Washington folyamatosan fegyverekkel és hírszerzési információkkal támogatja Ukrajnát.