Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elvira Nabiullina, aki 2013 óta vezeti nemzetközi elismerést aratva az orosz jegybankot, felszólította a moszkvai kormányt, hogy a lehető leghamarabb hagyjon fel az élelmiszerek árának befagyasztásával - írja a Moscow Times. Ezek a korlátozások eltorzítják az árakat, és ezzel kárt okoznak az élelmiszer-gazdaságnak, amelynek hátat fordíthat a befektetői tőke, megtörve az elmúlt évek szép fejlődését.

Oroszországban tavaly decemberben vezettek be árkorlátozást bizonyos élelmiszerekre, köztük a cukorra és a napraforgóolajra, miután a gyorsan növekvő árak azzal fenyegettek, hogy a nép elégedetlenné válik a 2021. szeptemberi parlamenti választások előtt. A drágulás ezzel együtt nem csillapodik, márciusban 5,8 százalékos volt 2020 márciusához képest.

Az élelmiszerek inflációja magasabb az átlagosnál, az éves pénzromlás februárban 7,7, márciusban 7,6 százalékos volt. Így az áremelkedések jóval meghaladják a jegybank négyszázalékos célját, ami arra kényszerítette a bank döntéshozóit, hogy 4,25 százalékra emeljék az alapkamatot. Elemzők szerint ezt már áprilisban újabb kamatemelés követheti.

A szakértők szerint az infláció valószínűleg elérte a csúcsát, és a következő hónapokban csökkenő pályára állhat. Ennek azonban az lenne a feltétele, hogy a rubel ne gyengüljön tovább és a kormány ne kezdjen költekezésbe a választások előtt. Enélkül az pénzromlás üteme a jövő évig a jegybank célértéke felett maradhat.