Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

„Az ellenség újabb támadása tragédiához vezetett, meghalt egy teherautó-sofőr, aki egy szeszfőzdébe szállított anyagokat” - jelentette ki a Moscow Times tudósítása szerint Roman Sztarovojt, Oroszország Kurszki régiójának kormányzója, hozzátéve, hogy a túloldalról több létesítmény ellen indítottak tüzérségi támadást. Többen megsérültek a csapásban Tetkino faluban, amely két kilométerre van az orosz-ukrán határtól az orosz oldalon.

A harcok a határ túloldalán felerősödtek miután az ukrán hadsereg ellentámadást indított Harkivtól északkeletre az elfoglalt ottani ukrán terület visszaszerzésére. Az első orosz civil áldozatról egy héttel korábban érkezett hír, az ukrán hatóságok nem vállalják a felelősséget az orosz területen történt robbanásokért. (Az oroszok sem vállalnak felelősséget az ukrán civilek százainak megöléséért és megerőszakolásáért - a szerk.)

Eközben úgy tűnik, Vlagyimir Putyin orosz államfő immáron nem csupán elégedetlen az invázió előrehaladásával, hanem a tettek mezejére is lépett – legalábbis a brit védelmi minisztérium legfrissebb háborús helyzetjelentése szerint, amelyet a BBC is megjelentetett. A brit hírszerzés tudomása szerint ugyanis felmentett néhány katonai felső vezetőt.

Egyikük Szerhij Kiszel altábornagy, az Első gárda harckocsihadsereg parancsnoka, miután nem tudta elfoglalni Harkivot. A másik Igor Oszipov altengernagy, a fekete-tengeri orosz flotta parancsnoka. Neki azt nem bocsátotta meg az orosz hadsereg főparancsnoka, hogy a flotta elvesztette zászlóshajóját, a Moszkvát. Végül kérdéses Valerij Geraszimov tábornok, az orosz vezérkar főnökének sorsa, lehet, hogy ő még élvezi Putyin bizalmát.

Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke ismét azonnali tűzszünetet sürgetett a háborúban, és azt követelte, hogy kezdődjenek komoly tárgyalások a háború befejezéséről. Korábban Joe Biden amerikai elnök vendégeként adott hangot ennek az elvárásának, most az olasz szenátus előtt beszélt. Az olasz kormánykoalícióban részt vevő pártok között feszültséget okoznak a nézeteltérések azzal kapcsolatban, milyen támogatást nyújtson Olaszország Ukrajnának.