Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz elithez tartozók azt állítják, hogy nagyon kevesen vannak közöttük olyanok, akik támogatják Vlagyimir Putyin háborúját Ukrajna ellen, ám nincs jele annak, hogy ellenállnának a „főnök” politikájának – írja a Moscow Timeson megjelent riportjában a Farida Rusztamova–Makszim Tovkajlo oknyomozó szerzőpáros. Sőt, azok, akik magánbeszélgetéseken ellenzik az orosz államfő tetteit, nyilvánosan segítenek a gazdaság átállításában az elhúzódó háború kiszolgálására.

A két újságíró több mint egy tucat köztisztviselővel, parlamenti képviselővel és cégvezetővel beszélt arról, hogyan látják Oroszország és az orosz társadalom helyzetét. Egyikük sem járult hozzá ahhoz, hogy a neve szerepeljen a cikkben. További közös a megszólalók véleményében, hogy úgy látják, ha Putyinon múlik, akkor csak eszkalálódni fog a konfliktus, továbbá beláthatatlanak tartják, mi történik, ha Oroszország a háborúban közel kerül a vereséghez.

A források szerint a mozgósítást azért rendelte el a Kreml, mert az ukrán hadsereg ellentámadása felidézte azt a lehetőséget, hogy erősítés nélkül megroppan az orosz hadsereg. Ez az oka a négy ukrajnai tartomány pánikszerű gyorsaságú annektálásának is. A nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségére azért célozgatnak az orosz vezetők, mert figyelmeztetni akarják a Nyugatot, hogy Ukrajnának nincs joga legyőzni Oroszországot. Így azzal hogy a nyugati országok ellátják fegyverrel az ukránokat, csak halogatják a pusztulásukat.

Nem tudni, mire készül

Bár a források mindegyike várta a mozgósítás bejelentését, többségük panaszkodott arra, hogy Putyin őrült tempóban hoz döntéseket és nem magyarázza el, mik a szándékai. Egy állami bank vezetőjét kifejezetten aggasztja, hogy az államfő minden konzultáció nélkül hozza meg a döntéseit. Nincs koordináció, teljes a káosz, Putyin mindenkinek mást mond – mondta egy kormányzati tisztviselő.

Az államfő vélhetően úgy gondolta, hogy beosztottai megbirkóznak a mozgósítás feladatával, és neki lesz egy kis ideje pihenni. Erre utal, hogy a döntés bejelentése után eltűnt a színről, miközben propagandistái természetesen arról beszéltek, hogy államügyek intézésével foglalatoskodik. Aztán hirtelen feltűnt belorusz kollégája Alekszander Lukasenka társaságában Szociban.

Kikapcsolódás helyett sebtében kirúgta a honvédelmi miniszter helyettesét, aki a frontra küldött csapatok logisztikai támogatásáért felelt és aláírt egy rendeletet, miszerint az egyetemi hallgatókat nem lehet besorozni. Eközben a cégvezetők beszámolója szerint azzal töltik a napjaikat, hogy igyekeznek felmentést szerezni legfontosabb munkatársaiknak a katonai szolgáltat alól. A Guardian cikke szerint megugrott a kereslet a magánrepülők bérlése iránt. Egy helyért 1,5 millió rubelt (10 millió forint) is elkérhetnek. Egy ismert, hangosan Nyugat-ellenes Duma-képviselő gyereke Isztambulba menekült a sorozás elől.

Senki sem mer megszólalni

Bár az elit tisztában van a háború értelmetlenségével és káros következményeivel, senki sem mer erről beszélni az elnökkel. Hírek szerint Putyin csakis azt mantrázza, hogy Oroszországot ellenségek veszik körbe, amelyeket a NATO machináció mozgatnak. Nincs értelme vele beszélni. A mozgósítás nyomán még tovább csökkent a lehetősége, hogy az elit tagjai megszólaljanak. Csak Konsztantyin Aranovszkij alkotmánybíró jelezte lemondásával, hogy úgy véli, az ukrajnai területek annektálásának katasztrofális következményei lesznek. (Gyakorlatilag lehetetlenné teszi a békekötést – a szerk.)

Az átlagoroszok a háború kitörésekor csodálkoztak azon, hogyan történhetett ez, ám mostanra ez a hozzáállás átalakult alkalmazkodássá. Mindenki azt keresi hogyan lavírozhat el a világos vörös vonalak között, amelyeket nem szabad átlépni. Az riportban megszólaló egyik forrás úgy jellemezte a hangulatot, hogy a társadalom a közelgő végzetet látja maga előtt. Ő maga úgy érezte, amikor idén visszatért nyári vakációjáról, mintha a börtönbe ment volna vissza.

Nincs menekvés

Az emberek készek beletörődni, hogy a gyerekeiket, a férjeiket elviszik a mészárlásba, hogy a gonosz veszi át az uralmat felettük. Az oroszoknak már nem pszichológusra van szükségük, hogy megbeszéljék vele a gondjaikat, és próbáljanak megoldást találni, hanem pszichiáterre, aki egy jól elzárt intézményben leszedálja őket, mert mást már nem lehet tenni lelki szenvedésük enyhítéséért.

Jó példa a helyzetre egy sztori, ami nemrégiben történt Vlagyivosztokban, ahol egy tanácsozáson Putyin is előadást tartott. Az első napon mindenki berúgott, ami sok hiányzáshoz vezetett másnap, ám egy jelen lévő szerint ez jól jelezte, hogyan érezték magukat a résztvevők. Egyikük, aki a tisztviselői elithez tartozott világossá tette, mi a gondja.

Vehetek egy repülőjegyet valahova külföldre, de aztán mi lesz? Hova menjek? Mit csináljak? Legfeljebb tízezer dollárt (4,3 millió forint) vihetek magammal...