Az orosz hadsereg részleges megszállása alatt lévő dél-ukrajnai Herszon tartomány vezetője, akit a Kreml ültetett a posztjára nyilvánosan bírálja a katonai vezetést az ukránok csapatok előretörése nyomán - idézi a politikus Telegram-üzenetét a Moscow Times. Ez újabb példája a ritka, bár az elmúlt hetekben gyakoribbá vált nyílt konfliktusnak a tágabb orosz vezetésen belül.

Sokan úgy vélik, hogy a védelmi miniszternek, aki megengedte, hogy a dolgok így alakuljanak, úgy kéne viselkedni, mint egy igazi katonatisztnek a harctéren - vezette elő véleményét Kirill Sztermojuszov, a tartomány orosz kormányzója négyperces videójában. Ezután hangsúlyozta, hogy nem a hadügyi vezetést bírálja egészében, hanem csak néhány alkalmatlan katonai vezetőt.

Az elmúlt napokban arról szóltak a hadijelentések, hogy az ukrán erők a tartománynak a Dnyipro (Dnyeper) folyó jobb partjára eső részén jelentős területeket foglaltak vissza az oroszoktól, s így egyre közelebb kerülnek a tartomány megszállás alatt lévő fővárosához Herszonhoz.

Sok kritika

Az orosz visszavonulás korábban a kelet-ukrajnai fronton, majd immár a délin is számos kritikai megjegyzést váltott ki egyesek részéről. A legnagyobb visszhangot Ramzan Kadirov csecsen diktátor kirohanása kapta, amelyben azt írta, hogy a keleti front orosz parancsnokát egy szál puskával kellene a frontra küldeni, hogy megbűnhődjön az orosz védelem összeomlásáért.

Sztermujoszov videoüzenetében éppen rá hivatkozik, azt mondja, nagyon egyetért a csecsen katona-politikus keresetlen szavakkal megfogalmazott, éles bírálatával. Emellett leteszi a főesküt, hogy az orosz csapatok visszavonulása nem jelenti azt, hogy elvesztenék Herszon városát is, mert annak védelme gránit szilárdságú.