Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Legalább 17 hegymászó koronavírus-tesztje pozitív lett, miután evakuálták őket a hegyről - mondta a BBC-nek szerdán a Himalájai Mentőszövetség egyik tisztviselője. A HRA egy kormány által engedélyezett klinikát működtet az Everest alaptáborban, az úgynevezett Everest ER-t. 

Az aktív esetek pontos száma az alaptáborban nem ismert, mivel a hegymászók nem kötelesek rendszeres vizsgálatoknak alávetni magukat, és a nepáli kormány többször is azt állította, hogy nincsenek ilyen esetek. Az ország idegenforgalmi minisztériuma nem válaszolt a Business Insider kérdéseire, hogy pontosan milyen súlyos  járványhelyzet a világ legmagasabb hegyénél. A portálnak az alaptábor klinikájának egy meg nem nevezett orvosa a hétvégén azt mondta az Explorers Webnek, hogy a nepáli kormány elutasította a hegymászók PCR-vizsgálatára vonatkozó kérését.

A nepáli titkolózás oka, hogy a világ egyik legszegényebb országában a turizmus a legfőbb bevételi forrás. Egy koronavírus kitörése az Everesten teljesen tönkretehetné a hegymászószezont. Nepál a világ egyik legszegényebb országa, és a Covid-19-től való félelmek miatt tavaly hozott döntése, miszerint a hegyet le kell zárni, emberek ezreit hozta anyagilag lehetetlen helyzetbe, Nepál turisztikai ipara is nehézségekkel küzd. Az ország 11 000 dollárt kér a hegymászóktól a világ legmagasabb hegyének megmászásához szükséges engedélyért.

Idén a kormány 408 hegymászási engedélyt adott ki, ami a legtöbb a csúcs megmászásának 1953-as kezdete óta.