Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Moszkvát ellepte az orosz főváros környékén dúló erdőtüzek füstjéből táplálkozó szmog - írja a Moscow Times az Interfax hírügynökségre hivatkozva. Ahogy a világon mindenütt, Oroszországban is a forró időjárás van az erdőtüzek hátterében. Az önkormányzat azt tanácsolja Moszkva lakóinak, hogy viseljenek maszkot, amikor az utcán járnak.

A Szövetségi Erdőügyi Hivatal Rjazan tartomány vezetőit hibáztatja azért, hogy nem tudták megelőzni az erdőtüzeket. Számos tűzoltó-repülőgép, illetve 470 fő küzd a lángokkal a térségben, ami 250 kilométerre délkeletre van az orosz fővárostól - derült ki a rendkívüli ügyek minisztériumának tájékoztatásából.

Mintha Magyarország tizede égne

Pavel Malkov a régió kormányzója azt mondta, hogy becsléseik szerint 800 hektáron pusztít a természeti csapás (ez valamivel nagyobb terület, mint a budapesti 8. kerület). A Greenpeace környezetvédelmi szervezet oroszországi szervezete 3300 hektárra teszi ezt (ami a X. kerületnek felelne meg).

Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere mintegy hozzátette ehhez, hogy a tüzek a közelben lévő Vlagyimiri régiót is elérték. Nagy a valószínűsége annak, hogy a tüzeket gyújtogatás okozta, a folyamatos forróság és szárazság csak megteremtette a feltételeket ahhoz, hogy a lángok gyorsan tovaterjedjenek - vélik a Greenpeace szakértői.

Ismétlődik a múlt

A civil szervezetnél azt mondják, hogy azok a területek pusztulnak, amelyek a 2010-es nagy erdőtüzekben, bő tíz évvel ezelőtt már leégtek, és akkor heteken át fullasztó szmogot okoztak Moszkvában. Egész Oroszországban sokan meghaltak az akkori természeti csapás nyomán légúti betegségekben. Az ezt követő években további hasonló erdőtüzek pusztították Oroszország régióit Szibériától a Távol-Keletig és az Északi-sarkkörig.