Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van – áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő adatai szerint az európai gáztározók telítettsége 82 százalékos volt 2022 végén: ez 2015 óta a legnagyobb telítettségi arány.

A Moody's szerint mindez annak köszönhető, hogy az európai kormányok hatékony kínálati és keresleti oldali intézkedéseket tettek, a vállalatok alkalmazkodtak az energiasokkhoz, a tél eddigi szakasza enyhe volt és nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre cseppfolyósított földgáz.

A cég kiemeli, hogy a földgáz ára 80 százalékkal zuhant a tavaly nyáron elért csúcsok óta.

Szerdán a Fitch tett közzé hasonló elemzést: ők arra a következtetésre jutottak, hogy a cseppfolyósított földgázból hozzáférhetővé vált rekordmennyiség és a tározók telítettsége azt jelenti, hogy Európa az idén az orosz földgázszállítások esetleges teljes leállásával járó hatásoknak is képes lenne ellenállni.