Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Moody's hivatalosan megerősítette, hogy Oroszország nem törlesztett egy 100 millió dolláros kupont adósságából hitelezőinek - vette át az AFP hírét a Moscow Times.

Az elmulasztott kupontörlesztés egyet jelent a fizetésképtelenséggel. A Bloomberg korábban jelezte, hogy a napokban lejár a 100 milliós adósság kifizetésére rendelkezésre álló a türelmi idő.

Ez az első alkalom a bolsevik hatalomátvétel, 1917 óta, hogy az orosz állam nem törleszt nyugati hitelezőivel szemben. (Az 1998-as valutaválság idején csak moratóriumot hirdettek a kifizetésekre.) A Kreml szerint nincs itt semmi látnivaló, mondván: már májusban annak rendje és módja szerint valutában törlesztettek, nem az orosz kormány hibája, hogy a háború miatt bevezetett pénzügyi korlátozások miatt az utalás nem meg át a nemzetközi pénzügyi rendszeren.

A Moody’s elemzői azonban előre jelzik, hogy az orosz állam további külföldi adósságtörlesztéseivel marad majd adós. Elemzők szerint nem lesz tartós hatása az orosz gazdaságra a fizetésképtelenségnek: miután az államot az energiahordozók exportjából származó adóbevételekből finanszírozzák, nincs szüksége újabb hitelekre. Hosszabb távon Oroszország tartósan kiszorulhat a világ pénzügyi piacairól.