Úgy tűnik, a mai világban tényleg minden nézőpont kérdése, aminek egyik bizonyítéka, hogyan tálalta az orosz, illetve az amerikai média a McDonald's gyorsétteremlánc - fogalmazzunk semlegesen - státuszának megváltozását az orosz piacon.

A Tass.ru hírportál egy vállalati forrásra hivatkozva azt írta, hogy a McDonald's Corporation éttermei június közepén újra megnyílnak Oroszországban új márkanév alatt, megtartva a munkahelyeket, a beszállítók többségét, a gyorséttermek hálózatát és a fogyasztható menüt.

Az éttermeket beszállítóinak több mint 90 százaléka orosz, velük folytatódik az együttműködés, gyakorlatilag csak a név tűnik el - mondta a TASZSZ jelentése szerint a hírforrás az orosz állami hírügynökségnek. A McDonald's március 8-án jelentette be, hogy ideiglenesen felfüggeszti oroszországi tevékenységét az ukrajnai "események" miatt.

Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere március 10-én jelentette be, hogy egy helyi szolgáltató veszi át az amerikai étteremlánc 250 Moszkvában lévő vendéglőjét. Az orosz főváros ezzel egyidejűleg 500 millió rubeles (2,88 milliárd forint) hitelkeretet fogadott el egy új gyorsétteremlánc megteremtésének elősegítésére.

Kivonulnak

A New York Times egy belső vállalati információra hivatkozva azt írta, hogy a McDonald's eladja oroszországi vállalkozását, és teljesen elhagyja az orosz piacot. A vállalat egy oroszországi vevőnek akarja eladni az éttermeit, amely a továbbiakban nem használhatja a McDonald's logóját és márkanevét.

Nem volt könnyű a döntés, és nem lesz könnyű végrehajtani pusztán az ottani üzlet méretei miatt, de hogy elértünk a végére az világos - írta munkatársainak Chris Kempczinski az amerikai vállalat vezérigazgatója.

A McDonald's összesen 847 étteremmel rendelkezik Oroszországban, ezek eladása után is vállalja egy ideig 65 ezer ottani alkalmazottja fizetését, hogy biztosítsa továbbfoglalkoztatásukat. A cég 1990-ben nyitotta első vendéglőjét még a megboldogult Szovjetunióban.