A magyar ellenzék egy kívülállót választott Orbán kihívójának, konzervatív polgármester áll szemben Orbánnal, miután megnyerte az előválasztást. Ezekkel a címekkel tudósít a hét végi előválasztás eredményéről a Financial Times és a Bloomberg, és hasonló felütésekkel ad hírt az eseményről a nyugat-európai és az egyesült államokbeli sajtó. Váratlanul a konzervatív Márki-Zay Péter lett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének kihívója a 2022. áprilisi parlamenti választásokon, miután legyőzte bal-középhez tartozó Dobrev Klárát – folytatja cikkét a Financial Times.

Ezután bemutatja a hétgyermekes, 49 éves polgármestert, aki a 44 ezer lakosú Hódmezővásárhely önkormányzatát vezeti. A kétfordulós előválasztás előtt úgy tűnt, nincs esélye Dobrevvel, Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Jakab Péter Jobbik-elnökkel szemben. Márki-Zay azt mondta a brit üzleti lap helyi tudósítójának a győzelme után, hogy az eredmény és a minden várakozást felülmúló választói részvétel, lehetővé teszi neki mint civil jelöltnek, hogy hatékonyan együtt dolgozzon az ellenzéki összefogás hat pártjával.

A győztes bízik benne, hogy a pártok, amelyek egy része már a biztosította támogatásáról, jól együtt fognak működni a civil mozgalmakkal, amelyek kívül állnak a formális politikai kereteken – mondta egy vendéglátóhelyen a győzelmi gyűlésén. Emellett sikerét üzenetnek tartja az Európai Uniónak: kampányában továbbra is határozottan Nyugat-barát politikát fog hirdetni a jelenlegi kormány „keleti nyitásával” szemben, amely közelebb vitte az országot Oroszországhoz és Kínához.

A saját útját járó, populista Orbán Viktor stabilizálta a magyar gazdaságot kormányzása alatt – ismeri el a Financial Times –, de kiépített egy sajátos „illiberális” rezsimet, amelyet az amerikai Freedom House jogvédő szervezet nem tekint teljes értékű demokráciának.

A siker titka

A Bloomberg értékelése szerint Márki-Zay sikeréhez hozzájárult, hogy nyíltan vállalta konzervatív elkötelezettségét. Emellett a rendszerváltás és a 2010 utáni korrupció teljes felszámolását ígérte, összekapcsolva a demokratikus súlyok és ellensúlyok rendszerének helyreállításával. Ez az amerikai hírügynökség helyi tudósítója szerint elég volt ahhoz, hogy a vidéki szavazók is meghallják a szavát, akik egyébként az Orbán-rendszer fő támogatóinak számítanak. Kívülálló imázsa szintén hozzájárult a sikeréhez, ezzel főként a fiatal szavazókat sikerült megnyernie.

A Bloomberg megjegyzi még, hogy a közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki összefogás és a kormánypárt fej fej mellett áll, ami arra utal, hogy nagyon nehéz feladat előtt áll az előválasztás győztese a parlamenti választás előtt. Főként, hogy a kormánypárt az elmúlt 11 évben átszabta az alkotmányt, a választási rendszert, részében a választói körzetek átalakításával, illetve kiterjesztette a befolyását a médiában és a bíróságokon.

Trójai faló?

A Yahoo! News szintén megemlíti, hogy Márki-Zay pártháttér nélkül szállt be a versenybe, úgy hogy nem állt rendelkezésére jelentős anyagi háttér. Valójában csak a mozgalmának támogatóira számíthatott, akik befizetéseiből – egy korábbi nyilatkozata szerint – nagyjából 40 millió forintot költött az előválasztási kampányban.

A BBC idézte a Fidesz közleményét, amely szerint a konzervatív politikus megállapodást kötött a politikai baloldallal, hogy segítse annak visszatérését a hatalomba, amit követően emelnék az adókat. A kormánypárt szerint a regnáló miniszterelnök kihívója „karrier baloldali”.