Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Olaf Scholz Németország új kancellárja parlamenti beiktatása után azzal kerül szembe, hogy kormánya rosszabb gazdasági helyzetben lévő országot örököl elődjétől, mint amilyenre szeptember végén számított, amikor pártja, a szociáldemokrata SPD élén megnyerte a parlamenti választásokat – írja a Bloomberg a német gazdaság helyzetét elemző cikkében. A német üzleti partnereikhez ezer szálon kapcsolódó magyar vállalatoknak ez szintén rossz hír.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy Európa legnagyobb gazdaságában az exportkereslet csökkenése nyomán visszaestek a vállalati megrendelések, mégpedig minden elemzői várakozásnál nagyobb mértékben. Ez a rossz hír csak napokkal követte az előzőt, nevezetesen azt, hogy az infláció az 1990-es évek óta nem látott tempóra gyorsult. A hatszázalékos pénzromlás szintén minden szakértői várakozásnál rosszabb adat. Bár a közgazdászok arra számítanak, hogy jövőre a gazdaság maghoz tér és az infláció csökken, három hónapja sem látták előre, mit hoz a járvány vártnál erősebb negyedik hulláma, és friss várakozásaikat még az omikron koronavírus-változat megjelenése előtt fogalmazták meg.

Az év végén és a jövő év elején „nehezebb időszak” vár a a németekre, mint amire az új kancellár számított – véli Greg Fuzesi, a JPMorgan közgazdásza. A járványügyi korlátozások és a fogyasztók óvatosabbá válása gyengíteni fogja a szolgáltatások teljesítményét a télen, miközben a mobilitás, azaz az utazások már az ősz végén visszaestek. A feldolgozóiparban, ezen belül az autógyártásban azonban némi javulás látszik, ami a tél elmúltával a gazdaság egészében éreztetheti jótékony hatását.

Később minden rendben lesz

Összességében Scholz és kormánya hegymenetben kezdheti a munkáját és ez Európának is rossz hír. A sötét hírek telét várja Holger Schmieding, a Berenberg kutatóintézet vezető elemzője is, aki úgy véli, komoly a veszélye annak, hogy a német gazdaság az idei negyedik negyedéven zsugorodni fog. Ezt a várakozást támasztja alá, hogy az ellátási láncok szétzilálódása továbbra is érezteti hatását a Németországnak nagyon fontos feldolgozóiparban. Ugyanakkor szerinte az újabb durva járványhullám nem fektette két vállra a vállalatokat, a kérdés az, hogy az erőteljes fellendülés 2022-es első vagy második negyedévben kezdődik-e.

Schmieding megjegyzése összhangban van az OECD friss előrejelzésével. E szerint az ellátási gondok visszafogják az exportorientált német gazdaságot, ezért a szervezet szakértői fél százalékponttal, 4,1 százalékra rontották 2022-es GDP-növekedési előrejelzésüket. (A német gazdaság az idei harmadik negyedévben 2,5 százalékkal bővült az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.) Az OECD szerint az erős fogyasztói kereslet, a javuló gazdasági bizalom és a megugró beruházások felpörgetik a növekedést jövőre. Ez a jóslat azonban főként még az omikron feltűnése előtt született.

Scholzot azonban kancellári beiktatása előtt nem a növekedésről, hanem az inflációról kérdezték elsősorban. A napokban annyit mondott, hogy csinálniuk kell „valamit”, ha a pénzromlás - rácáfolva az elemző várakozásokra - nem szelídül meg. Hogy a „valami” alatt mi értendő, abba nem ment bele. Valójában a kormány hosszabb távú terveiről is csak annyit tudhatunk, hogy „valamit” kezdeni akarnak a gazdaság szerkezetével, de hogy pontosan hogyan alakítanák át és mennyit szánnak erre, az nem világos.