Az erdő akkor egészséges, tölti be ökológiai és rekreációs szerepét mint a szárazföldek egyik legértékesebb társulása, ha nagy a fajgadzagsága, és eltérő korú fákból áll a magonctól a holtfáig - mondta a 24.hu-nak Gálhidy László erdőökológus, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője azzal a kormányrendelettel kapcsolatban, amely elvileg a legjobb minőségű állami erdeinkben is engedélyezi a tarvágást.

Ha a fakitermelés egész évben, korlátozás nélkül végezhető, az azt jelenti, hogy a vegetációs időszakban is, lombos állapotban, illetve a madarak költési idejében is. Ennek káros hatásai sem szorulnak hosszabb magyarázatra, az eddigi szabályozás nem véletlenül korlátozta ezt az idősávot.

Csupa káros hatás

A vágásérettség korának csökkentése azt jelenti, hogy az erdőket 10–20 évvel hamarabb ki lehet termelni ahhoz képest, amit az erdőterv eddig előírt – a lényeg persze az, hogy előbb és több fát lehet így az erdőből kihozni. Ugyanakkor minél idősebb egy fa, természetvédelmi szempontból annál értékesebb, és a magyar erdők eleve elég fiatalok.

Őshonos fafajaink közül a cser, a kocsányos és a kocsánytalan tölgy képes sarjadásra, ami azt jelenti, hogy a kivágott egyed tuskójából, gyökereiből új fa nő ki. Az erdészeti gyakorlat eddig ezeket a fajokat az elmúlt évtizedekben magról telepítette újra, a faanyag minőségének javítása céljából. Ezeket az erdőket ezentúl elég „magukra hagyni”, segítség nélkül is újrasarjadnak.

Marad az akác

Főleg védett természeti területeken fontos, hogy az élővilágot őshonos fajok alkossák. E célból ha valahol idegenhonos állományt, például akácost vágtak ki, a felújítást őshonos fafajokkal kellett végezni. Most ez megszűnik: az akácot levágják, a területet otthagyhatják, a helyén pedig újra akácos lesz még vagy 50 évig.

Az erdőterv az erdőgazdaságok tíz évre meghatározott stratégiája, ami a telepítésektől az erdőművelésen át a kitermelésig a fenntarthatóság jegyében hivatott előre tervezni. A rendelet nyomán az agrárminiszter egyedi döntéssel olyan fakitermelésre is engedélyt adhat, ami nem szerepel az erdőtervben.