Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kevésbé biztos megoldást választott Ohio állam vezetése, mint Szerbia, amelyik minden oltakozónak - annak is, aki már beadatta magának valamelyik koronavírus elleni készítményt - 9000 forintnyi dínárt fizet, de az Egyesült Államokban is pénzzel próbálják népszerűsíteni a programot. Öt beoltott ohiói nyerhet fejenként 1 millió dollárt (300 millió forintot) a szerdán bejelentett lottójátékon.

Május 26-tól kezdődően az állam minden héten odaítéli majd az összeget egy kisorsolt felnőttnek, aki legalább az első adag Covid-19 vakcinát megkapta - közölte Mike DeWine kormányzó az ABC News szerint.

"Tudom, hogy egyesek szerint megőrültem és az egymillió dolláros sorsolási ötletd pénzkidobás" - mondta a kormányzó. "Szerintem azonban az igazi pazarlás a világjárvány ezen pontján - amikor a vakcina bárki számára könnyen elérhető - egy Covid-19 miatt elvesztett élet" - érvelt tovább a megoldás mellett.

A nyerteseknek ohiói lakosoknak kell lenniük, a sorsolás napján legalább 18 évesnek kell lenniük, és a sorsolás előtt be kell oltaniuk magukat, vagyis ha tudna, ne induljon el Magyarországról, mert ebből a körből már kimarad.

A sorsolást az ohiói lottótársaság szervezi, a pénzt pedig a meglévő szövetségi koronavírus-járvány miatt létrehozott segélyalapokból biztosítják. 

Az állam május 26-tól heti sorsolást is tart azon 17 éveseknek és fiatalabbaknak, akik megkapták a vakcinát. Öt nyertes egy teljes, négyéves ösztöndíjat kap Ohio állam valamelyik egyetemére, amely magában foglalja a tandíjat, a szállást, az ellátást és a könyveket.

A diákok május 18-tól jelentkezhetnek egy online portálon. Már a 12 évesek is beoltathatják magukat, miután az amerikai hatóság (Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal - FDA) a héten engedélyezte a Pfizer vakcináját a 12-15 év közötti korosztály számára.

Az ohiói hatóságok szerint több mint 4,8 millió 18 évesnél idősebb ember - a lakosság 53,4 százaléka - kapott legalább egy adag oltást. Országosan a 18 éves és idősebb korosztály 58,7 százaléka kapott legalább egy dózist.

Nem ez az egyetlen próbálkozás az USA-ban, hogy az embereket rábírják az oltásra: április végén Nyugat-Virginia 100 dolláros (30 ezer forintos) megtakarítási kötvényt ajánlott fel a fiataloknak, ha beadatják a Covid-19 vakcinát. Azt remélik, hogy a 16 és 35 év közöttieknek járó kifizetés "motiválja" őket az oltás beadására.