Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Srí Lanka az államcsőd határára került miután letelt államadóssága két aktuális törlesztőrészének türelmi időszaka – írja a Financial Times. Az Indiai-óceánban India déli csücskétől nem messze fekvő, kicsit több mint 22 millió lakosú, de Magyarország területének csak kétharmadát elérő nagyságú szigetország már áprilisban bejelentette, hogy fizetési nehézségei miatt kénytelen felfüggeszteni adósságai törlesztését. Az országnak nincs teljes értékű kormánya, miután a válság miatt Gotabya Rajapaksa államfő kormánya május közepén lemondott.

A Srí Lankán élők jelentős hiányt szenvednek élelmiszerekből, üzemanyagokból és gyógyszerekből, az ország településein többórás áramkimaradások vannak és az autósok-motorosok órákig kénytelenek sorban állni a benzinért és a gázolajért. Az emiatt kirobbant tiltakozó akciókban Rijapaksa lemondását követelik az emberek.

A szigetország kínálja Ázsiában a legmagasabb hozamokat állampapírjai után, ám ez nem jó hír, hanem annak a jele, hogy a befektetők kockázatosnak tartják ezeket az kötvényeket, és csak azok vásárolnak belőlük, akik jól tűrik a kockázatot. Srí Lanka gazdasága a turizmusra, a teaexportra, a ruhaiparra, a rizstermelésre és más agrártevékenységekre alapul, emellett jelentős bevételi forrás az elsősorban a gazdag arab országokban dolgozó Srí Lanka-iak hazautalt jövedelme. Az egy főre eső GDP 2005 és 2011 között megkétszereződött, miközben a szegénység és a munkanélküliség jelentősen csökkent.

Nem újdonság

Az adósságválság azonban nem újdonság Srí Lankán, az infrastrukturális fejlesztésekre felvett hitelek miatt 2016-ban az államcsőd közelébe került az ország – derül ki a Wikipedia szócikkéből. Az IMF 1,5 milliárd dolláros hitelkeretet nyitott ennek elkerülése érdekében, amiért cserébe egyebek mellett adóreformot és az üzemanyagok ártámogatásának reformját kérte. Az ország lelkes résztvevője a kínai áruk exportjának megkönnyítését célzó új selyemút programnak, aminek szerepe lehetett abban, hogy Peking 2018-an 1,25 milliárd dollárt adott Srí Lanka adósságainak törlesztésére.

A legnagyobb visszafizetési részleteket 2019-ben és 2021-ben kellett állnia az országnak, ám a colombói kormány 2021 szeptemberében elismerte, hogy jelentős gazdasági válság alakult ki, a jegybank elnöke lemondott, a parlament rendkívüli intézkedéseket foganatosított, elítélve az élelmiszerek felhalmozását. Ezt megelőzően 2020-2021-ben a koronavírus-járvány miatt összeomlott az idegenforgalom, ami Srí Lanka jelentős valutabevételi forrása.

Combos államadósság

Az ország összesen 50 milliárd dollárral tartozik magánhitelezőknek és néhány országnak, Kína mellett például Indiának és Japánnak. A szakértők arra számítottak, hogy elindul egy hitelátütemezési projekt, ám a kormány nincs abban az állapotban, hogy az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat lefolytassa. Elkezdték az IMF-fel és a kétoldalú hitelek nyújtóival az egyeztetést a rendkívüli hitelek lehetőségéről, ám a frissen átalakult kormánynak még nincs pénzügyminisztere. A népszerűtlen veterán politikus, Ranil Wickremesinghe kormányfő azt mondta, hogy az országnak nincs elég valutája a kifogyó üzemanyag-tartalékok pótlására, ezért össze kell húznia az embereknek a nadrágszíjat.

A brit üzleti lap értékelése szerint a szigetország csatlakozott olyan országok mellé, mint Zambia és Ecuador, amelyeket kiütött a koronavírus-járványt követő gazdasági válság. Emellett a szakértők Rajapaksát hibáztatják, aki adócsökkentések formájában osztogatott pénzt a gazdaság szereplőinek és betiltotta a műtrágyát használatát annak az álomnak a jegyében, hogy az ötven év alatt megtízszereződött népességet átállítják biogazdálkodásból származó élelmiszerek fogyasztására. A turizmus visszaesése csak rontott az amúgy is rossz helyzeten. A mostani tüntetések miatt számos ország nem ajánlja állampolgárainak, hogy Srí Lankára utazzanak.