Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy tudósokból álló csoport „komoly aggodalmakat” fogalmazott meg az orosz gyártmányú – és Magyarországon is sokaknak beadott – Szputnyik V koronavírus-vakcinával kapcsolatban a tekintélyes Lancet orvosi folyóiratban. Szerintük átláthatatlan a készítményről szóló dokumentáció és megkérdőjelezhető megállapítások szerepelnek benne az oroszországi klinikai kutatásokkal kapcsolatban – írja a Moscow Times. A folyóirat az orosz, amerikai, francia, olasz és holland kutatókból álló csoport nyílt levelét tette közzé. A csoport vezetője a Temple Egyetem tudósa, Enrico Bucci, aki többször kifejezte kétségeit az orosz oltással kapcsolatban.

A Lancet a levelük mellett közli a Szputnyikot kifejlesztő orosz Gamaleja Kutatóintézet válaszát, amely visszautasítja a kutatók megjegyzéseit. Az intézet szerint a a nemzetközi klinikai standardoknak megfelelően végezték a munkájukat. Korábban ugyanebben a folyóiratban nyugati kutatók elismeréssel írtak az orosz oltásról, megállapítva, hogy az 91,6 százalékos védettséget nyújt a koronavírus-fertőzéssel szemben. A Szputnyik engedélyeztetési eljárása folyamatban van az európai gyógyszerügynökségnél (EMA).

A kutatók nyílt levelükben például különösnek találják, hogy a vakcina az orosz tesztadatok szerint az emberek különböző korcsoportjaiban szinte azonos hatékonyságot mutat, a szórás mindössze 90,0 és 92,7 százalék közé esik. A Gamaleja válasza szerint ez csupán azt bizonyítja, hogy a készítmény hatékonysága lényegében minden korcsoport esetén azonos.

Éberség, elvtársak!

A kutatók azt is kifogásolják, hogy az orosz fél figyelmen kívül hagyta a tudományos eredményeiket alátámasztó adatok megosztására vonatkozó kéréseket. A Gamaleja válasza szerint az információk akkor állnak majd teljeskörűen rendelkezésre, amikor befejezik a tudományos jelentésüket és megkapják az állami intézet tulajdonosainak, köztük egy úgynevezett „biztonsági osztálynak” az engedélyét. A Gamaleja a tudósok nyílt levelére válaszul nem hozott nyilvánosságra újabb adatokat a Szputnyikról.

A kutatói csoport kiszúrta, hogy a klinikai tesztelés során változott az abban részt vevők száma. Magyarázatot kérnek arra, miért zártak ki majdnem 14 ezer önkéntest a vizsgálatból? Ez elég nagy szám ahhoz, hogy pontatlanná tegye a kutatási eredményeket. Denis Logunov, a Gamaleja igazgatóhelyettese azt válaszolta erre a felvetésre, hogy egyes önkénteseket azért zártak ki, mert teljesítették a kizárással kapcsolatos feltételeket, míg másokat azért, mert nem teljesítették a részvétellel kapcsolatos feltételeket. A számokkal kapcsolatban egyébként az eredeti dokumentációban egyszerű elütések miatt is lehetnek hibák.