Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén májusban a magyar kormány azt mondta, hogy nincs szükség további Pfizer-vakcinák megvásárlására, majd szeptemberben a kabinet már Brüsszelben lobbizott azért, hogy mégis kaphassanak a cég oltóanyagából - derítette ki az Euronews.

Az ügy az 5-11 év közötti gyerekek oltása miatt lehetett sürgető, hiszen más gyártó készítményeit még nem hagyták jóvá e korosztályban.

A fordulatról a kormány és a bizottság is hallgatott az elmúlt hónapokban, egyedül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter említette egy novemberi kormányinfón, hogy uniós forrásokból hívnak le Pfizer-vakcinát a gyermekek oltásához.

Majd Orbán Viktor mai rádióinterjújában közölte, hamarosan indulhat indulhat a gyermekek oltása, hiszen december 20-án érkezik Magyarországra az első szállítmány az 5–11 éveseknél bevethető vakcinából. Budapest kétmillió vakcinát szerzett.

Az EU 2021. májusban állapodott meg a Pfizerrel arról, hogy 2023-ig a tagállamok 1,8 milliárd dózist hívhatnak le, ennek a része volt a gyermekek számára kifejlesztett ampulla is. A dealből egyedül Magyarország maradt ki.

Az Euronews forrása szerint "Magyarország bekönyörögte magát a szerződésbe" idén szeptemberben. Kellett a többi ország jóváhagyása is ehhez, ez egy csendes Canossa-járás volt - mondta az ügyre rálátó informátor.

Megerősítem, hogy Magyarország beszállt a harmadik uniós vakcinaszállítási szerződésbe a BioNTech/Pfizerrel - válaszolta Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője a portálnak. "A további részletekért azt javaslom, keressék meg a magyar hatóságokat" - zárta üzenetét a szóvivő.