A Lancet című szaklap május 12-i számában megjelentek az Angliában jelenleg is zajló Com-COV multicentrikus, a résztvevők számára vak elrendezésű, randomizált vizsgálat kezdeti mellékhatás/biztonságossági adatai - közölte a Facebookon Dobson Szabolcs gyógyszerész-engedélyezési szakértő.

A 13 hónapos vizsgálatban 830 személy vesz részt, akik 50 év feletti alapbeetgségek nélküliek, vagy enyhe, jól kontrollált alapbetegségben szenvedők. 

A vizsgálati terv szerint az alábbi kombinációkat értékelik:

  • 2 adag AstraZeneca vakcina 28 nap időkülönbséggel;
  • 2 adag AstraZeneca vakcina 12 hetes időkülönbséggel - mint kontroll csoport;
  • 2 adag Pfizer/BioNTech vakcina 28 nap időkülönbséggel;
  • 2 adag Pfizer/BioNTech vakcina 12 hetes időkülönbséggel - mint kontroll csoport;
  • az AstraZeneca vakcina első oltásként, amit a Pfizer/BioNTech vakcina követ másodikként 28 nap múlva;
  • az AstraZeneca vakcina első oltásként, amit a Pfizer/BioNTech vakcina követ másodikként 12 hét múlva múlva;
  • a Pfizer/BioNTech vakcina első oltásként, amit az AstraZeneca vakcina követ másodikként 28 nap múlva;
  • a Pfizer/BioNTech vakcina vakcina első oltásként, amit az AstraZeneca vakcina követ másodikként 12 hét múlva.

Az elsődleges immunológiai kimeneteleket 2021 júniusában közlik, ezért a Lancet cikkben most csak a 28 napos időközzel beadott vakcinák mellékhatásadatait adták közre. Ezek szerint mindkét vegyes oltási sor (AstraZeneca vakcina először, majd Pfizer/BioNTech és fordítva) esetében gyakoribbak voltak a szisztémás mellékhatások, mint az azonos oltásokkal végzett oltási sorok esetén.

Vagyis amikor az AstraZeneca volt az első, a Pfizer/BioNTech pedig a második oltás, 110 oltott között 37 (34 százalék) jelentett lázat, szemben a két AstraZeneca oltás esetén megfigyelt 11 fővel 112 oltottból (10 százalék).

Amikor a Pfizer/BioNTech volt az első és az AstraZeneca a második, a lázas oltottak aránya 41 százalék volt (47 fő a 114-ből), szemben a csak Pfizer/BioNTech oltást kapottak között megfigyelt 21 százalékkal (24 fő a 112-ből).

Hasonló eredményeket figyeltek meg a hidegrázás, a fáradtságérzet, a fejfájás, az ízületi fájdalom, a rossz közérzet és az izomfájdalom esetében is. Kórházba vinni senkit sem kellett és ezek a tünetek többnyire az oltás utáni első 48 órán belül jelentkeztek - írja a Lancet-cikk alapján Dobson.

Lázcsillaptó paracetamolt

  • a csak AstraZenecával oltottak 36 százaléka (40 fő a 112-ből),
  • az először AstraZenecával, majd Pfizer/BioNTechhel oltottak 57 százaléka (63 fő a 110-ből),
  • a csak Pfizer/BioNTech-el oltottak 41 százaléka (48 fő a 117-ből),
  • míg az először Pfizer/BioNTechhel, majd AstraZenecával oltottak 60 százaléka (68 fő a 114-ből) szedett.

A hematológiai és biokémiai jellemzőkben nem volt jelentős eltérés, és trombocitopéniát (a vérlemezkeszám csökkenését) sem figyeltek meg a második oltás utáni 7-ik napon.

Elképzelhető, hogy a vizsgálatban résztvevőknél fiatalabbak esetében a valós életben még nagyobb lehet a reaktogenitás aránya a vegyes oltási sorok esetében - írja Dobson a Lancet-cikk alapján.