Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lövedékekkel szeretne esőt fakasztani a felhőkből a kínai kormány, de a kísérlet nem túl sikeres. Egész tartományok küzdenek a szárazsággal, a Jangce folyó néhány szakasza teljesen kiszáradt, és a valaha mért legnagyobb hőhullámtól szenved az ország jelentős része.

Legutóbb például Hupej tartomány jelentette be, hogy ezüst-jodid lövedékekkel célozná a felhőket a több csapadék érdekében, mert június óta küzdenek az aszállyal. 150 ezer ember nehezen jut ivóvízhez, és 400 ezer hektár gabona károsodott a hőség és az aszály miatt. Sok élőállatot más tartományokba szállítottak át, ami 300 millió jüanba (17,5 milliárd forintba) került a kínai kormánynak. Az időjárás-módosító programhoz azonban vastag felhőrétegre van szükség, a kiszáradt tartományok feletti felhők pedig túl vékonyak. 

A cigaretta méretű lövedékek jégkristályokat formálnak a felhőben, amelynek hatására nehezebbé válik a nedvességtartalom, ez pedig segíti a csapadékképződést - magyarázza a CNN. Kína már a 2008-as pekingi olimpia előtt is hasonló technológiát alkalmazott, hogy biztosítsa a száraz időjárást a megnyitó idejére. Az ezüst-jodid havazás előidézésére és jégeső intenzitásának tompítására is alkalmas.

A 84 millió embernek otthont adó Szecsuán tartományban, Kína egyik gazdasági központjában is tombol a hőhullám: a hatóságok leállították az összes gyárat hat napra, hogy megelőzzék az energiahiányt. A kínai hőhullám már több mint 64 napja tart, az Országos Meteorológiai Központ szerint pedig a következő napokban tovább fokozódhat. Az előrejelzések szerint augusztus 26-áig nem enyhül az idő a Szecsuáni-medencében és Kína középső részén sem.

Nem a Jangce az egyetlen folyó az északi féltekén, amelyet a kiszáradás veszélye fenyeget: a Rajnán is szélsőségesen alacsony a vízállás.