"Ha a globális hőmérsékletet nézzük, évről évre, sőt hónapról hónapra vannak ingadozások" - mondta Freja Vamborg, az Európai Unió Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának vezető tudósa a Reutersnek. "De végső soron az alapvető dolog, amit látunk, egy globálisan és a világ legtöbb régiójában tapasztalható felmelegedési tendencia" - tette hozzá.

A múlt hónap 2020 júliusával holtversenyben a világ harmadik legmelegebb hónapja volt, 2019 júliusa és 2016 júliusa mögött - közölte a Copernicus. Európában 2010 után ez volt a második legmelegebb július. A szervezet feljegyzései 1950-ig nyúlnak vissza, de más, a 19. század közepéig visszavezethető adatsorokkal vetik össze őket.

Az előző hónapban több régiót is szélsőséges időjárási események sújtottak - összhangban a tudósok azon véleményével, hogy a globális felmelegedés miatt a hőhullámok valószínűbbé és súlyosabbá válnak, és hogy a melegebb klíma miatt hevesebb esőzésekre kell számítani. Az Egyesült Államokban és Kanadában júniusban kezdődött rekordhőség több száz ember halálát okozta, és erdőtüzeket szított. Kínában, Belgiumban és Németországban a szélsőséges esőzések halálos áradásokat okoztak. Ausztrália trópusi északi részén a legmagasabb napi maximumhőmérsékletet mérték a múlt hónapban, míg Észak-Afrika felett "szinte mindenütt" magasabb volt a hőmérséklet a szokásosnál - közölte a Copernicus.

Egyes régiókban, köztük Németországban és Oroszország egyes részein az átlagosnál kissé hidegebb volt.

A várható magyarországi időjárásról itt olvashat.