Egy SzU-24M típusú repülőgép később figyelmeztető bombavetést hajtott végre a romboló útvonalán, amely ezt követően elhagyta Oroszország területi vizeit. A moszkvai tájékoztatás szerint az orosz Fekete-tengeri Flotta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrszolgálatával közösen határsértő hajót fordított vissza.

Az orosz katonai tárca szerint a Defender romboló a Fekete-tenger északnyugati részén, a Fiolent-fok közelében közép-európai idő szerint 10 óra 52 perckor sértette meg a határt, és három kilométer mélyen hatolt be az orosz felségvizekre. A brit hajó a tájékoztatás értelmében nem reagált arra a figyelmeztetésre, hogy fegyvert fognak használni ellene.

Az őrhajó 11 óra 06 perckor és 11 óra 08 perckor adott le figyelmeztető lövést, a figyelmeztető bombavetés 11 óra 19 perckor történt, a brit romboló 11 óra 19 perckor hagyta el az orosz felségvizeket.

Bekérették a brit katonai attasét

Az orosz védelmi minisztérium szerda délután közölte, hogy a határsértés miatt bekérette a moszkvai brit nagykövetség katonai attaséját. A tárca közleménye szerint az orosz fél a brit romboló "veszélyes műveleteit" az ENSZ 1982-es tengerjogi egyezményének súlyos megsértéseként értékeli. A moszkvai katonai minisztérium felszólította a brit felet, hogy alaposan vizsgálja ki a Defender legénységének magatartását, hogy a jövőben elejét lehessen venni a hasonló incidensek. Az attasével a történteket a minisztérium korábban kiadott közlönnyel összhangban ismertették.

Az orosz külügyminisztérium közölte azt is, hogy be szándékozik kéretni Deborah Bronnert brit nagykövetet.

"A brit haditengerészet rombolójának a Fekete-tengeren történt veszélyes műveletét illető szakmai értékelését hazánk védelmi minisztériuma már elvégezte. Szeretném hozzátenni, hogy ezt a nemzetközi joggal és az orosz jogszabályokkal ellentéres durva brit provokációnak minősítjük. Szeretném közölni, hogy a brit nagykövetet be fogjuk idézni hazánk külügyminisztériumába" - mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján. 

A britek cáfolják az oroszok állítását

Cáfolta szerdán a brit védelmi minisztérium, hogy az orosz haditengerészet figyelmeztető lövéseket adott volna le a Fekete-tengeren egy brit hadihajó irányában.

A londoni védelmi minisztérium sajtóosztálya az MTI szerint szerda délutáni reagálásában közölte, hogy a Defenderre senki nem adott le figyelmeztető lövést, a brit romboló folytatja "az ártatlan célú áthaladást az ukrajnai területi vizeken" a nemzetközi jognak megfelelően. A tárca közleménye szerint a brit fél úgy tudja, hogy az oroszok tüzérségi gyakorlatot tartottak a Fekete-tengeren, és erre előzetesen fel is hívták a hajózó közösség figyelmét.

A brit védelmi minisztérium a kommüniké végén megismétli, hogy a Defender felé senki nem adott le figyelmeztető lövést. A közlemény megfogalmazása szerint a tárca nem tudja azonosítani azokat az állításokat sem, hogy a brit hadihajó nyomvonalában bombákat dobtak volna le.

Szerdán Ben Wallace brit védelmi miniszter személyes nyilatkozatban is cáfolta az incidensről szóló beszámolókat. Wallace a tárca Twitter-oldalán ismertetett közleményében leszögezte: a Defender rutinjellegű áthaladást hajtott végre Odesszából Georgia felé a Fekete-tengeren. A miniszter szerint a brit hadihajó - ahogy ezen az útvonalon ez szokás - nemzetközileg elismert forgalomelkülönítő folyosón haladt, és ezt a tengeri folyosót brit idő szerint délelőtt háromnegyed tízkor biztonsággal el is hagyta.

Áthaladása idején a Defendert szintén rutinjellegű módon orosz hajók kísérték, és az orosz fél tudatta a brit hajóval, hogy tágabb környezetében kiképzési célú gyakorlat folyik - áll a brit védelmi miniszter szerdai nyilatkozatában.

Egy memorandumot írtak alá az ukránokkal

A londoni védelmi tárca szerdai ismertetése szerint Odesszában a Defender fedélzetén írták alá brit és ukrán illetékesek azt a memorandumot, amely az ukrajnai haditengerészet képességnövelését célzó, tavaly októberben kötött kétoldalú egyezmény végrehajtásáról intézkedik. A brit védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az egyezmény egyebek mellett rakétaeladásokról, a majdani új és a már szolgálatba állított ukrajnai haditengerészeti járőrözési és légi eszközrendszerek integrálásáról, valamint nyolc, rakétákkal felszerelt gyorshadihajó közös gyártásáról szól.

Szerepel a megállapodásban egy új ukrán haditengerészeti támaszpont kiépítése a Fekete-tengeren - ez lesz az ukrán haditengerészet elsődleges flottatámaszpontja -, valamint egy új támaszpont létesítése az Azovi-tengeren is.

A szerződés alapján a Babcock International nevű brit védelmi ipari vállalatcsoport részt vesz a korszerű ukrán fregattkapacitás létrehozását célzó programban is, emellett a brit kormány elad Ukrajnának két felújított hajót, amelyek tengeri aknák felkutatására és megsemmisítésére alkalmasak.

Az oroszok már az incidens előtt figyelmeztettek

Az MTI szeirnt Valerij Geraszimov vezérkari főnök szerdán, még az incidenst megelőzően, a IX. moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei hadihajóinak manőverei az orosz határok közelében "nyilvánvalóan provokatív természetűek".

"Ily módon incidensek előfeltételei jönnek létre, ami nem kedvez a katonai feszültség csökkentésének" - mondta Geraszimov.

A tábornok példaként hozta fel, hogy 2020. október 13-án a Dragon irányítható rakétákat hordozó brit romboló Szevasztopoltól két kilométerre nyugatra megsértette az orosz felségvizeken való békés áthaladás jogát azzal, hogy a fegyverzetirányító és légi célfelderítő radarjait az áthaladás közben sugárzásra kapcsolta.

Geraszimov felidézte továbbá, hogy az amerikai John McCain rombolóhajó november 24-én a Japán-tenger északnyugati részén, a Nagy Péter-öböl közelében, Vlagyivosztoktól 93 kilométerre délre, megsértette az orosz államhatárt, 2,4 kilométerre behatolva az orosz felségvizekre. A vezérkari főnök kifogásolta, hogy jelentősen megnőtt a NATO-országok haditengerészeti aktivitása az orosz határok közelében.

Állandóan ott tevékenykednek

"A Fekete-tengeren és a Balti-tengeren gyakorlatilag állandó jelleggel nagy hatótávolságú, nagy pontosságú rakétafegyverekkel felszerelt hajók tevékenykednek, valamint felderítő, járőröző és csapásmérő repülőgépek, valamint drónok repülnek" - mondta.

A washingtoni orosz nagykövetség kedden a Twitteren arra szólította fel az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy mondják le a június 28. és július 10. között Ukrajna területén és a Fekete-tenger medencéjében Sea Breeze - 2021 kódnéven megtartandó nemzetközi hadgyakorlatot. A misszió szerint a manőverek mérete és "agresszív jellege" nem segíti elő a régió biztonságát, "megnöveli a nem szándékos incidensek kockázatát", és ösztönzi Kijev "militarista hajlamait".

Az orosz diplomáciai képviselet szerint a fekete-tengeri országok a régió problémát anélkül is meg tudják oldani, hogy külső segítséget "erőltetnének" rájuk.

A kijevi amerikai nagykövetség korábban adott ki tájékoztatást, hogy a hadgyakorlaton az Egyesült Államok mellett 31 ország vesz majd részt, mintegy ötezer katonával, 32 hajóval és 40 repülőgéppel.