Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azon oroszok aránya, akik úgy gondolják, hogy legalábbis megfontolnák az emigrációt, majdnem tíz éve nem látott csúcsra emelkedett - idézi az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató cég felmérésének eredményét a Moscow Times.

A megkérdezettek közül minden ötödik azt mondta, hogy mindenképpen szeretne kivándorolni vagy nagy valószínűséggel élnéne egy ilyen lehetőséggel.

Utoljára 2011-2013-an volt ilyen magas ez az arány. Ugyanakkor a válaszadók háromnegyede semmiképpen nem hagyná el szülő hazáját vagy nagy valószínűséggel nemet mondana, ha megtalálná egy ilyen lehetőség.

A fiatalabb oroszok körében az átlagosnál jóval erősebb a kivándorlási kedv. A 18-24 évesek közel fele, a 25-39 évesek egyharmada, a 40-54 évesek ötöde, az 55 éven felüliek kevesebb mint tíz százaléka emigrálna.

A Levada megjegyzi, hogy a távozásra készek aránya főként a középkorúak körében nőtt, míg a fiatalok körében csökken az elmúlt két évben. Azok aránya, akik aktívan keresik is a külföldre jutás lehetősét, szintén rekordszintre, nyolc százalékra emelkedett. Azok aránya akikben fel sem merült ez a gondolat, kilenc százalékponttal csökkent 2019 óta.