Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén az ukrajnai orosz hadművelet növelte a fegyverek iránti keresletet, de a konfliktus kínálati oldalon is kihívást okozhat, nem utolsó sorban azért, mert Oroszország a fegyveriparban használt nyersanyagok egyik fő beszállítója.

Mindez gátolhatja az amerikai és európai erőfeszítéseket, hogy újratöltsék hadseregeik készleteit, miután több milliárd dollár összegben küldtek lőszereket és más felszerelést Ukrajnának.

A termelés növelése időbe telik – hangsúlyozta Diego Lopes da Silva, a SIPRI egyik vezető elemzője. Hozzátette, hogy amennyiben a beszállítói láncolatokban továbbra is zavarok lesznek, évekig is eltarthat, míg a legfőbb fegyver előállítók képesek lesznek megfelelni az ukrajnai háború keltette keresletnek.

A SIPRI szerint 2021-ben a globális fegyvereladások 592 milliárd dollárt (csaknem 230 ezer milliárd forint) tettek ki,

és 1,9 százalékkal emelkedtek a megelőző évhez képest. Mindemellett a hadiipar számos területén máig érezhetők koronavírus-járvány nyomán a globális ellátási láncotokban keletkezett zavarok.

A világ vezető fegyvergyártó cégeit felsoroló listát továbbra is amerikai vállalatok uralják.

Negyven amerikai cég összesen 229 milliárd dollár forgalmat bonyolított tavaly, mindazonáltal az észak-amerikai térség volt az egyedüli, ahol 0,9 százalékos csökkenést lehetett megfigyelni a fegyverexportokban 2020-hoz képest.

A százas lajstromon 27 európai cég szerepel. A régió fegyverexportja 2020-hoz képest 2021-re összességében 4,2 százalékkal nőtt 123 milliárd dollárra. Csak Franciaország és Olaszország 15 százalékos emelkedést ért el.

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben működő 21 vállalat 5,8 százalékos növekményt mutatott, s ezzel 136 milliárd dollár értékben exportált fegyvereket.

Oroszországot tekintve hat vállalat szerepel a listán, ezek 17,8 milliárd dollár értékben adtak el fegyvereket, ami 0,4 százalékos emelkedést jelent 2020-hoz viszonyítva. A SIPRI megjegyezte, hogy az ukrajnai orosz hadműveletet megelőzően széles körű stagnálás jeleit vélték észrevenni az orosz hadiiparban.