A búza ára a megengedett maximummal drágult a május 16-ai tőzsdei kereskedésben, miután India ezt megelőzően kiviteli tilalmat rendelt el a terményre – írja a Financial Times. A határidős jegyzések a chicagói árutőzsdén 5,9 százalékkal mentek fel, amivel az orosz-ukrán háború miatt kezdődött brutális gabona-áremelkedés elérte a 60 százalékot. Oroszország és Ukrajna adja a világ búzaexportjának közel harmadát, ám az orosz invázió miatt ennek jelentős hányada kiesik a piacról.

Indai a világ második legnagyobb búzatermesztője Kína után. A szakértők eddig úgy látták, hogy néhány más országgal együtt, India kivitele pótolhatja a kieső kínálatot, miután hétmillió tonnás tartalékkal rendelkezik, ami még a kedvezőtlen időjárás okozta kiesést is ellensúlyozhatja. Bár a kormány korábban tagadta, hogy exportkorlátozást tervezne, a meredeken emelkedő hazai árakra reagálva mégis bejelentették a kiviteli tilalmat. Ezzel rátettek egy lapáttal a világ élelmiszer-ellátási válságára, ami főként a szegényebb országokat sújtja.

Az indiai búzaexport-tilalom átszabja a világpiacot – mondja Tobin Gorey, a Commonwealth Bank of Australia vezető agrárpiaci stratégája. Idővel más forrásból származó kínálat kitölti a rést, amit az indiai export kiesése okoz. A szakértő arra számít, hogy a kezdeti durva áremelési reakciókat a nyugodtabb elemzés követi, ami enyhíthet az árakra nehezedő nyomáson. Az USA mezőgazdasági minisztériumának friss előrejelzése szerint négy év óta először 2022-2023-ban csökkenhet a világ búzatermelése.