Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Világgazdasági Fórumon hétfőn tartott beszédében Fraser elmondta, hogy a tényezők összejátszása - beleértve az ukrajnai háborút és az ebből eredő energiaválságot - még akkor is sebezhetővé tette Európát egy jelentős visszaesés szempontjából, amikor a világ más részein az ellenálló képesség jelei mutatkoznak – írja a CNBC.

"Európa az ellátási láncok, az energiaválság és nyilvánvalóan az Ukrajnában zajló atrocitások közelsége miatt a viharok kellős közepén van" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy ezek a tényezők miatt meg van-e győződve arról, hogy Európában recesszió várható, Fraser így válaszolt: "Igen. És remélem, hogy tévedek."

Az európai energiaköltségek az elmúlt hónapokban az orosz szankciók közepette az egekbe szöktek, miközben az infláció szélesebb körű megugrása a megélhetési költségek válságát táplálja.

Az Egyesült Államok, amely eddig "nagyobb ellenálló képességet" mutatott a gazdaságban, a munkaerőpiacon és a fogyasztók körében, még elkerülheti a recessziót - mondta Fraser. Mégis, sok múlik azon, hogy a Federal Reserve hogyan folytatja kamatemelési stratégiáját, miközben az infláció egyre magasabbra szökik.

"Van ott némi puffer" - mondta. "Meglátjuk, hogy bölcsen használják-e fel, vagy sem".

Ázsia eközben jól lábadozik a Covid-19 járványból, és "optimizmusról tesz tanúbizonyságot" - mondta.