Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehországban a havi bruttó átlagkereset 5,7 százalékkal, 37,499 koronára (543 ezer forint, a hasonló magyar adat 434 ezer forint) nőtt az idei harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - vette át a prágai statisztikai hivatal adatát a Radio Praha.

Az inflációval kiigazítva még mindig mard 1,5 százaléknyi emelkedés, ami azt jelenti, hogy a reálbér átlaga is nőtt a cseheknél.

A lakosság négyötöde 17,133 és 58,875 korona közötti keresettel rendelkezik. Az április-júniusi időszakban több mint 11 százalékkal nőtt az átlagbér, ami az egy évvel korábbi alacsony bázissal magyarázható. Szakértők szerint ennek a hatásnak az elhalványulása után tovább fog lassulni a keresetek emelkedési tempója.

A legnagyobb béremelkedésnek az ingatlanszektorban dolgozók örülhettek, akik keresete majdnem 12 százalékkal ugrott meg. A legrosszabbul a kulturális, szociális és rekreációs ágazatokban jártak, akiknek 0,6 százalékos növekedéssel kellett beérniük. A közszférában és a védelmi iparban 2,3, az építőiparban 3,6 százalékkal emelkedtek a bérek.

A medián bér 32,979 korona (478 ezer forint) volt, ami szintén nagyjából 100 ezer forinttal volt több a harmadik negyedévben, mint Magyarországon. Ez az a bér, aminél az emberek éppen fele többet, illetve kevesebbet keres. Ez az átlag szűri ki a magas keresetek hatását, ami felhúzza az átlagbért nagyobbnak mutatva a kereseteket, mint amit a legtöbben kapnak.