Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogyan az a magyarországi Metár tenderen is zajlik, a meghirdetett megújuló energiamennyiséget az a vállalkozó viheti el, aki a legalacsonyabb “temrékárat” vállalva tesz ajánlatot. A magyar viszonyok között ez most konkrétan azt jelenti, hogy a 2020 nyarán meghirdetett 390 GWh energiamennyiségre szóló pályázati fordulóra öt és félszeres túljelentkezés mellett különböző termelőegység kategóriákban 16,18 Ft/kWh és 26,65 Ft/kWh közötti ajánlatokkal lehetett nyerni. Az idén januári eredményhirdetés szerint a súlyozott átlagár e tendeten 20,66 Ft/kWh volt, ami az előző Metár-aukcióhoz képest egységenként mintegy 3 forintos árcsökkenést mutatott.

Mindezt csak azért érdemes szem előtt tartani, mert Szaúd-Arábiában, ahol szintén a második nagy napelemes pályázat eredményhirdetésére került sor, lényegében új világrekordot jelentő, extrém árral lehetett nyerni. A PV-Magazin számolt be róla, hogy 0,0104 dollár/kWh lett a nyertes ajánlat; ez az egységár a jelenleg 299,78 forintos dollár árfolyamon számolva nem egészen 3,118 forintos áramárat jelent. (Ez azonban nem a villanyszámlára írandó ár, hanem pusztán a termelői, melyre egy sor más költség rakódik, mire a fogyasztóhoz ér. Az is igaz azonban, hogy így, "szárazon" voiszont összevethető nem csak a magyarországi 20,66 forintos Metár-győztes árral, hanem például a paksi atomerőmű produkciójával is - utóbbi tavaly 11-12 forintos áron tudta az egységnyi villamos energiát előállítani.) 

Szaúd-Arábiában a rekord alacsony ajánlatot ráadásul az Al Shuaiba PV projekttel adták, amely egy 600 MW-os, óriási napelemes erőműként épül meg. Csak viszonyításképpen: Magyarországon jellemzően 20 MW körüli méretűek a legnagyobb napelemes telepek, miközben az egyik nagy szereplőnek számító MVM célja az, hogy több mint 100 projektből végül összesen több mint 100 MW napelemes termelőkapacitást hozzon össze az országban. Ennek a hatszorosa épül majd egy helyszínre. Shuaiba eddig arról volt leginkább ismert az energetikában, hogy egy évtizede itt épült a régió egyik nagy, korszerű sótalanítója.

Mohammad bin Salman bin Abdulaziz, a szaúdi koronaherceg Rijádban, a Sakaka napelemes erőmű megnyitásának bejelentésekor az Arab Newsnak elmondta, hogy a 400 megawattos Dumat Al-Jandal szélerőmű építése is majdnem befejeződött, de összesen hét nagyszabású napenergia-projektre szóló áramellátási szerződését írt alá a kormány az ország különböző régióiban, s ezek további 3600 MW napelemes termelőkapacitást jelentenek majd az országnak.