Csaknem ötmillió halálesetnél volt legalább részben felelős a halálért ilyen fertőzés – derül ki a nemzetközi szakértői csoport a The Lancet orvosi hetilapban publikált legújabb tanulmányából.

Antibiotikum-rezisztenciánál a páciens nem reagál az antibiotikumra, mivel a betegségét okozó baktériumot nem semmisíti meg az antibiotikum. Ez a probléma különösen gyakran jelentkezik az alsó légutak fertőzéseinél, például tüdőgyulladásnál, de különösen sokan haltak meg vérmérgezés és vakbélgyulladás következtében, mert a fertőzés a rezisztens kórokozó miatt antibiotikummal nem volt legyőzhető – olvasható a BBC-n.

A probléma a legsúlyosabban a Szaharától délre lévő országokat érinti: ott 100 ezer emberre csaknem 24 haláleset jut, melyek közvetlenül visszavezethetők egy rezisztens kórokozó által kiváltott fertőzésre. A gazdagabb országokban 100 ezer főre 13 haláleset jut. A leginkább veszélyeztetettek az öt év alatti gyerekek.

Ez az eddigi legátfogóbb tanulmány ebben a témában. Összesen 204 országot és régiót, 23 kórokozó baktériumot, valamint baktériumok és antibiotikumok 88 kombinációját vizsgálták meg - írta az Index az MTI nyomán.