Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi évtized szerbiai agrárpolitikája minden szempontból az összeomlás határán áll - írja Slađana Gluščević, az Agrosmart portál szerkesztőnője, a VOICE újságírónője, a Vajdasági Független Újságíró Egyesület elnöke a vajdasági Szabad Magyar Szó hírportálon megjelent cikkében.

A szerb mezőgazdaságot már csak az élelmiszerek magas ára védi meg a teljes összeomlástól. Mivel drágán exportálható az élelmiszer, a szerb mágnások sikeresen eladják külföldön a gabonát és az olajos magvakat, és ennek köszönhetően tudnak biztosítani tisztességesnek mondható keresetet a munkásaiknak. Ha szonban az élelmiszerek ára csökkenni kezd, az összeomlás elkerülhetetlenné válik.

Az állattenyésztést teljesen tönkretették, sohasem lehet majd visszaállítani az előző szintekre az olyan ágazatait például, mint a hús- és a tejtermelő szarvasmarha-tenyésztés. Sőt, még az előző szint közelébe sem.

A feldolgozóipar, a fejlődés helyett, a magánosítás harmadik hullámában van jelenleg. A hazai mágnások, tájkunok helyébe multinacionális cégek kerülnek. Ha a jövőben valamiért megszakadna az árukivitel, katasztrofális hatásai lesznek. Abban az esetben a legalapvetőbb mezőgazdasági termékek ára is elindulhat lefelé a lejtőn.

Vége lehet az agráriumnak

Ha az export valamiért mégis megtorpan, a hazai kereslet nem fogja tudni ellensúlyozni az árcsökkenést, és a gazdák költségeit sem tudja majd megtéríteni. Ennek folytán a behozatalból profitáló konkurencia megerősödik, mivel azokból a szubvenciókból, amelyeket a komolyabb államok biztosítanak a saját gazdáiknak, a mi gazdáink egy tizedét sem kapják meg.

A mezőgazdaság Vajdaságban, az a kis hányada legalábbis, hosszabb távon túl fogja élni, a több száz és több ezer hektárt művelő gazdák szója-, napraforgó-, és búzatermelésének köszönhetően fenn tud maradni. A kisebb területeket művelők pedig, például a húsz hektárnyi földeken dolgozók, az árak csökkenése után nyugodtan elköszönhetnek a földműveléstől. A nagy számok mezőgazdasága marad fenn. A vidéki gazdaságok kénytelenek lesznek elfogadni a hatalmon lévő párt szakembereinek ajánlatait, hogy kezdjenek el méhészkedni, vagy termesszenek gombát, esetleg tenyésszenek fácánt és hasonlók… vagy ha más nincs, menjenek el a kábelgyárba kábelt tekerni.