Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az magyar államfő a Grain from Ukraine (Gabona Ukrajnából) program keretében látogatott Kijevbe az ukrán elnök meghívására. A holodomor 90. évfordulóján elindított humanitárius program keretet teremt arra, hogy ukrán élelmiszereket szállítsanak az éhezés által leginkább sújtott afrikai és ázsiai országokba.

"Az élelmiszer-ellátási lánc biztosítása, és ezáltal az áruk zökkenőmentes áramlásának lehetővé tétele nem száraz szabadkereskedelmi vagy piacgazdasági kérdés, hanem az élet vagy halál közötti választóvonalat jelenti" - fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve: a szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra.

A csúcstalálkozón személyesen vagy online több európai állam vezetője valamint Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke, Antonio Gutteres ENSZ főtitkár és Jens Stoltenberg NATO főtitkár is részt vett, de képviseltetette magát Katar és Kanada, valamint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége, a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség, az ukrajnai Világélelmezési Program és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete is.

A résztvevő országok közül több is bejelentette, hogy nemcsak a gabonaszállítási programban támogatja Ukrajnát, hanem segélyszállítmányokat is küld a térségbe.

Az orosz-ukrán háború feburári kitörése óta ez volt az első alkalom, hogy magyar közjogi méltóság személyesen látogatott el Kijevbe.