Jelentősen csökkent az étkezési búza, valamint a takarmánybúza és a takarmánykukorica ára Magyarországon tavalyhoz képest, de még egyik se érte el a 2021-es szintet – jelentette az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára tonnánként 88,2 ezer forint, 19 százalékkal csökkent egy év alatt.

  • A takarmánybúza ára 13 százalékkal mérséklődött, tonnánként 86,5 ezer forint.
  • A takarmánykukorica a tavalyi azonos időszakhoz képest 11 százalékkal lett olcsóbb, március harmadik hetében 92,3 ezer forintba került egy tonna.
  • Ugyanennyi ipari napraforgómag 189,9 ezer forintba került az összesítés szerint, az éves árcsökkenés 28 százalékos.

Nemzetközi szinten olcsóbban kínálják ezeket az élelmiszereket

A búza és a kukorica világszinten is egyre olcsóbb a márciusi adatok alapján.

A szakértők a nemzetközi kereslet lassulására számítanak, miközben Ausztrália búzából termésrekordot érhet el. A jelentős kínálat a kukorica árát is levitte, az olajos növények nemzetközi piacán ugyancsak visszaesés mutatkozik.

Legnagyobb mértékben a francia és az amerikai termény ára esett az alacsony exportkereslet miatt, emellett a jelentős orosz és ausztrál búzakínálat a kukorica árát is lefelé mozgatta. 

Megmenekülhet a hazai zöldségtermesztés

Nagyobb összeggel támogatja a kormány a csemegekukorica és a zöldborsó termelését. Az Agrárminisztérium fontos határidőre is felhívta gazdálkodók figyelmét. Bővebben>>>