Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy azt csütörtökön Napi.hu megírta, vizsgálat indult a Penny Market tejakciója miatt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara-Tej Terméktanács közleménye szerint a Penny Market Kft. - többszörös előzetes egyeztetés ellenére - drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, amivel az üzletlánc a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) - keresve az extrém alacsony ár vélelmezett élelmiszer-biztonsági, számlázási és árképzési okait - hatósági ellenőrzést kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál (Nébih) és a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Vezető Államtitkárságánál.

A közlemény szerint a szakmai szervezet azért tartja ezt különösnek, mert Szlovákiában az elmúlt hónapokban a magyarországihoz képest kilogrammonként átlagosan legalább 4-5 forinttal drágábban cserélt gazdát a nyerstej. Ebből arra következtetnek, hogy "egyes szlovákiai feldolgozók Magyarországon vezetik le a senkinek sem kellő maradékot", amihez a Penny Market Kft. partner.

Félő, hogy a 14 forintos árletörés az egész hazai szektoron igen hamar végigsöpör, ezért a gyors és átfogó hatósági lépések sürgetése mellett a NAK és a TTT határozottan felszólítja a Penny Market Kft.-t az akció azonnali visszavonására.

Az Európa egyik legolcsóbb magyarországi nyerstejára miatt már eddig is elégedetlen hazai tejtermelők számára a Penny lépése olaj a tűzre - áll a terméktanács közleményében. A TTT szerint  az üzletlánc lépése rendkívül rossz hangulatot és elégedetlenséget teremtett a hazai tejtermelők között is és a leginkább érintett tejtermelők a Penny elleni demonstrációk előkészítésébe kezdtek, amelyhez a NAK és a TTT minden lehetséges támogatást megad és támogatja az elfogadható megoldás mielőbbi megtalálását.

A Penny tejakciójának piaci hatásáról, a tejfeldolgozók reakcióiról itt olvashat részletesen.