Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két új tulajdonost engedett volna be a Vajna-örökség jelentős részét összefogó cégbe Andy Vajna filmmogul özvegye, Vajna Tímea, de a cégbíróság formai okokból elutasította az eladást - írja a G7. Így Vajna Tímea maradt a nem sokkal férje halála előtt alapított, közel 40 milliárdot érő AV Perfect Kft. egyetlen tulajdonosa.

Andy Vajna tavaly év végén, néhány héttel a halála előtt átszervezte cégbirodalmát, és némileg leegyszerűsítve ebbe a társaságba pakolta bele minden céges érdekeltségét. Ezt akkor valamivel több mint 130 millió dollárra értékelték fel. Bár a hagyatéki papírokban ennél alacsonyabb, 123,4 millió dolláros összeg szerepel, a vállalat forintban kifejezve így is 36-39 milliárd forintot ér.

Elképzelhető, hogy az AV Perfect Kft. megszűnik, ugyanis a hatályos jogszabályok szerint valószínűleg már régen el kellett volna rendelni a kényszertörlését, minthogy a társaság még mindig nem adott le beszámolót a 2018-as üzleti évéről. Ennek május vége volt a határideje. Ilyen esetben az adóhatóság kétszer felszólítja az érintett céget, hogy pótolja az elmaradását, és ha a vállalat nem tesz ennek eleget, akkor bírság kiszabása mellett a NAV törli az adószámát és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

Vajna Tímea akkor is megkapná az örökségét, ha a vállalatot törölnék, hiszen az alapítói okirat szerint a társaság jogutód nélküli megszűnése esetében a hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyon az alapítót illeti meg. Ez azt jelenti, Vajna Tímea kapná a vagyont, hiszen most már ő az alapító.