Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Legalább öt éve folyamatosan veszteséges, nyilvános elérhetőségein elérhetetlen és bár Budapesten 2015 óta jogosult a 2 kilogramm alatti küldemények felvételére, továbbítására és kézbesítésére, mégis tökéletesen láthatatlan a City Mail Kft., amelyről sokáig azt lehetett hinni, hogy a 2013-as postai liberalizáció után a Magyar Posta egyetlen lehetséges konkurense lesz.

A mai napig egyedül ennek a cégnek engedélyezte az állami vállalaton kívül a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy tömegesen kézbesítsen leveleket (például banki, közüzemi számlákat) azok ügyfeleihez.

"A City Mail Kft. azóta is fenntartja a tevékenységét, ha nem így lenne, akkor a hatóságnak törölnie kellene a nyilvántartásából. A többi szolgáltatóhoz hasonlóan a City Mail Kft. tevékenységét is ellenőrizte az NMHH, amely során megállapította, hogy jogsértésre utaló körülmény nem merült fel. A szolgáltató idén is teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét, benyújtotta a számviteli szeparációs dokumentumot, és a minőségügyi beszámolót egyaránt" - közölte a Napi.hu-val a médiahatóság. Az NMHH-nak a törvény szerint például akkor kell törölnie egy postai szolgáltatót, ha a nyilvántartásba vételtől számított kilencven napon belül nem kezdi meg a munkát, vagy ha a szolgáltató maga hagy fel a tevékenységével.

A City Mail Kft. 2013 óta összesen 217 millió forint veszteséget termelt, ebből 72,5 millió forint 2017-ben jött össze, amikor mindössze 2,5 millió forintos árbevételük volt. Legutóbbi beszámolójuk szerint nem foglalkoztattak túl sok embert, mindössze 2-2 szellemi, illetve fizikai dolgozójuk akadt, míg a vezető tisztségviselő tevékenységéért 2017-ben juttatásban nem részesült.

Hajrá Puskás Akadémia!

A cég többségi tulajdonosa a horvát Ivan Mestrovic, aki Mészáros Lőrinc eszéki labdarúgócsapatának, az NK Osijeknek az elnöke. Szintén tulajdonos a postai cégben Sakalj (Szakály) Ferenc, aki az eszéki klub igazgatótanácsának a tagja. A Nemzeti Sport korábbi cikke szerint Mészáros Lőrinccel elsősorban ők ketten tartják a kapcsolatot. A sportlap cikkéből kiderült, hogy már évekkel ezelőtt kezdődött a Mészáros Lőrinc által elnökölt Puskás Akadémia és az NK Osijek együttműködése. A horvát sportági szövetség korábbi elnöke, az azóta már elhunyt Vladimir Markovic "a Puskás Akadémia nagy presztízsű vendégeket felvonultató meccsein, fogadásain rendszeres meghívott volt Szakály Ferenc kíséretében, minduntalan emlegetve a jugoszláv-magyar focibarátságokat és Magyarország iránti csodálatát, s közben befektetőt keresve a nagy múltú, de nehéz helyzetbe sodródó eszéki futballnak".

Nagy üzlet a foci, de még a postai levelekben is van pénz. A Magyar Posta Zrt. 192 milliárd forintos árbevételéből 80 milliárd forint származott 2017-ben a levelekből (ez 2012-ben még 95 milliárd volt). Ebből is látszik, hogy a folyamatosan zsugorodó levélküldési piacot - amelyen az állami vállalat tavaly 600 millió darab címzett levélküldeményt regisztrált -, még korai lenne temetni. Főleg Budapesten, ahol elvileg a City Mail Kft. is tevékenykedik az NMHH szerint.

Természetesen a céget is kerestük, hogy megkérdezzük, milyen stratégiával szeretnék felvenni a versenyt az állami vállalattal, de egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre.

Méltánytalan teher a postán

Pedig az adófizetők is jól járnának, ha egy erős riválisa lenne a Magyar Postának. Jelenleg ugyanis a költségvetésből kell évről évre finanszírozni az állami vállalat méltánytalan többletterheit. Az egyetemes postai szolgáltatás méltánytalan többletterhére vonatkozó szabályokat egy uniós irányelv alapján a 2013. január 1-én hatályba lépett új postatörvény vezette be. Az eredeti kormányzati terv szerint a terheket az új piaci szereplők befizetéseiből fedezték volna, jelenleg azonban közpénzből kell évente 3-5 milliárd forinttal kisegíteni az állami vállalatot.

"Évente számszerűsítik az egyetemes postai szolgáltatási kötelezettség miatti többletköltséget, azaz azt a költséget, amelyet a piac nem fizet meg. A szabályozást azt hívta életre, hogy világszerte csökken a hagyományos postai szolgáltatások iránt az igény és az egyetemes szolgáltatónak nincs lehetősége arra, hogy a kereslethez rugalmasan igazítsa a hálózatát, a nyitva tartását, az árait, egyszóval a szolgáltatásnyújtás paramétereit" - közölte a Magyar Posta a Napi.hu-val.