Őrizetbe vették a kiskunfélegyházi vágóhidat üzemeltető Hungary Meat Kft. olasz tulajdonosát, Piero Pinit, akinek 100 vádlottas büntetőpere a múlt héten kezdődött meg a Kecskeméti Törvényszéken. A vád bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettéről szól, de Pini tagadta az ellene felhozott vádakat, igaz, a több mint 6 milliárdos költségvetési kárt megtérítette - írja beszámolójában a 24.hu.

A mostani eljárás háttere, hogy 2020 első felében a meghatalmazott védőként eljáró ügyvédje valótlanul azt állította a milliárdosnak, hogy egy hivatalos személy befolyásolása útján elintézte a büntetőeljárás kedvező lezárását, és a másik gyanúsítottat érintő letartóztatás megszüntetését. Az ügyvéd ezért 70 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól.

Ez viszont nem volt igaz, az ügyvéd egy ismerősének beszámolt arról, hogy sikeresen befolyásolta a büntetőügy kimenetelét, majd azt ajánlotta, hogy keressenek együtt még több pénzt a vállalkozó megtévesztésével. Az ügyvéd, az ismerőse és egy további személy segítségével kétmillió euró átadására akarták rávenni a vállalkozót, cserébe a folyamatban lévő eljárás fél éven belüli befejezését és a letartóztatás egy hónapon belüli megszüntetését ígérték.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy az ügyvéd és társai által megnevezett hivatalos személyek és befolyásos kapcsolatok nem léteztek, illetve az ügyben nem voltak érintettek, ezen személyek befolyásolását valótlanul állították. Az ügy érdekessége, az őrizetbe vett ügyvéd volt felesége jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vezetője.