Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 101 adózóval szemben - közülük 50 magánszemély, 50 gazdasági társaság és egy szociális szövetkezet - állapított meg jelentős összegű adóhiányt 2019 második negyedévében, ez magánszemélyeknél 10 millió, más adózóknál 100 millió forintot meghaladó adóhiányt jelent.

44 milliárd új tartozás

Náluk összesen 19,6 milliárd forint adóhiányt tártak fel, amit még jogkövetkezmény, azaz adó- és mulasztási bírság is kiegészít, összesen 24,7 milliárd forint. Az átlagos adóhiány csaknem 195 millió forint. (Az idei első negyedévben ennél kevesebb, 85 adózó neve szerepelt a nagyadós listán, 14,9 milliárd forint adóhiánnyal és 15,3 milliárd forintnyi bírsággal.)

Ide-oda gabona

A NAV honlapján közzétett dokumentum szerint a második negyedévben egy fegyverneki székhelyű cég, a Simplex-Service Kutatás-fejlesztési és Szolgáltató Kft. a legnagyobb adós: a neve ötször is olvasható a listán, összesen több mint 1,6 milliárd forint adóhiánnyal és 3,4 milliárd forint bírsággal és késedelmi pótlékkal. A vállalkozást 2007 szeptemberében Habók Trans Kft. néven jegyezte be a törökszentmiklósi Habók Zoltán, kezdetben gabona fuvarozásával, majd gabona nagy- és kiskereskedelmével, raktározásával foglalkoztak - derül ki a társaság honlapjáról. A cégnév 2016 szeptemberében módosult Simplex-Service-re, de a tulajdonos személye nem változott. Az E-beszámoló portálon 2017-ig érhetők el a vállalkozás dokumentumai, ebből kiderül, hogy 2015-ben még 6,5 milliárd forintos forgalmat és 36 milliós adózott eredményt könyveltek el. A nettó árbevétel 2016-ra 4 milliárdra, 2017-re 1,5 milliárdra csökkent, az eredmény 5 millióra, a következő évben pedig 242 ezer forintra. A vállalkozás kötelezettségállománya 2017 végén - a leadott mérlege szerint - 117 millió forintot tett ki. A saját tőkéje 97 millió forint volt, az eszközei összesen 214 millió forint értéken voltak nyilvántartva. Akkor átlag 13 főt foglalkoztattak, jelenleg egy alkalmazottjuk van bejelentve a NAV adatai szerint. A legutóbb 2018 októberében indult adóvégrehajtás a céggel szemben.

Külföldre távozott és lakcím nélküli nagyadósok

A tíz legnagyobb adótartozó között két magánszemély van, Jagodity Zsuzsanna - akinek a NAV adatai szerint nincs magyarországi bejelentett lakóhelye - 633 milliós adóhiánnyal, valamint a százhalombattai Pálnok Gáspár, 452 milliós adótartozással. (Pálnok magánszemélyként halmozott fel hatalmas adótartozást, de a Céginfo.hu adataiból az is kiderül, hogy korábban négy vállalkozásban is volt egy-két évig ügyvezető-tulajdonos, közülük három kényszertörléssel megszűnt, egy pedig felszámolás alatt van.) Az adóslista 61. helyén álló Meszlényi Tamás a NAV adatbázisa szerint "külföldre távozott", így nem is tudják behajtani rajta a 104 milliós adótartozást és az azt megfejelő 200 milliós bírságot és késedelmi pótlékot.

A legnagyobb adósok között több cég székhelyszolgáltatós címmel rendelkezik, ezek gyakran esnek át tulajdonos, székhely és profilváltáson, s közben nem fizetik a közterheket (sem).

Jelentős adóhiánnyal érintett adózók (2019. II. n.é.)
Adózó neve
Lakóhely, székhely
Adóhiány (M Ft) Jogkövetkezmény (M Ft)
Simplex-Service Kft.
5231 Fegyvernek, 0115/4 hrsz.1 637,9
3 379,9
V.I.N.O. Pet Kft.
1135 Bp., Lehel utca 48. 1.em. 1.949,1509,6
Yo-Consulting Kft.
1238 Bp., Wekerle S. utca 13.926,5500,9
Billsdon Distribution Kft.1051 Bp. Széchényi I. tér 7-8.893,5462,6
Newmet-Plus Kft.
2161 Csomád, Kossuth L. utca 38.776,71 660,3
Jagodity Zsuzsannanincs magyarországi lakcíme633,21 287,5
P-Sec System Ker.-i Kft.
1027 Bp., Frankel L. út 9. 1.em. 6.600,3319,1
Impedit Consulting Kft.1191 Bp., Katica utca 10. fszt. 2.562,0316,3
Pálnok Gáspár2440 Százhalombatta, Erkel F. körút 29. mf. 3.452,6923,1
Keretupa Ker.-i Kft.
1136 Bp., Hegedűs Gy. utca 29/A. fszt. 1.435,8219,2
Forrás: NAV, Napi

Fennakadt a szűrön egy szociális szövetkezet

Listára került a kétegyházi székhelyű Édes Cukor Csomagoló Szociális Szövetkezet is, amelynél 113 millió forint adóhiányt és 231 millió forint jogkövetkezményt állapított meg az adóhivatal. A 2013-ban létrehozott szövetkezetnek jelenleg nincs alkalmazottja a NAV adatbázisa szerint, tavaly átlagosan 6 főt, tavalyelőtt 19 főt foglalkoztattak - személyi kiadásokra az elmúlt évben 149 milliót, az előtt pedig 360 milliót fordítottak. A csomagolással foglalkozó szövetkezet nettó árbevétele 195 millió forint volt 2018-ban, míg az előző évben 400 millió forint; az adózott eredménye tavaly 35 millió, a megelőző évben pedig 6 millió forint volt. A saját tőkéje 139 millió forint volt, a kötelezettségei 8 millió forintra rúgtak a 2018-as mérlege szerint.

Villányi-Kollár Károly Dusán 47 milliós adóhiánnyal került listára, az ő nevét legutóbb januárban említette egyik cikkében az Átlátszó.hu, ebben arról írtak, hogy a NAV Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága csődbűntett és más bűncselekmények miatt nyomoz a Dunaferr korábbi vezérigazgató-helyettese, Pomázi Csaba és társai ellen, az utóbbiak között van az oknyomozó portál szerint a valaha a dunaújvárosi önkormányzat vagyonkezelő cégénél is vezetőként dolgozó Villányi-Kollár, aki foglalkozását tekintve okleveles adószakértő.

A legéndi Czékmány Győzővel szemben a NAV 13 milliós adóhiányt és 27 millió forint jogkövetkezményt állapított meg - Czékmány a 2010-es önkormányzati választáson még Fidesz-KDNP jelöltjeként indult a helyi polgármester-választáson, de alulmaradt a másik, független jelölttel szemben; a 2006-2010-es ciklusban még független képviselőként volt tagja a helyi önkormányzati képviselő-testületnek - áll a valasztas.hu portálon.

Ismerős nevek is feltűnnek

A NAV közzétette a huzamosabb ideje jelentős összeggel tartozókat felsoroló listáit is. A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyeket és egyéni vállalkozókat felsoroló listán jelenleg 2681 név olvasható (2019. június 30-i állapot szerint). Közülük 1963 magánszemélyként, 690 egyéni vállalkozóként halmozott fel tartozást, és van a listán még 28 személy, akiket lakcím nélküli személyként tart nyilván az adóhatóság. (Ha csak a minimum tízmilliós adótartozással számolunk, 27 milliárd forintnyi adót nem fizettek be ezek a magánszemélyek; a tényleges tartozás ennek többszöröse lehet.)

A nevek között szerepel a "Frabato ősi mágus" néven tevékenykedő Fischl András, a Pilis-Invest Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet egykori igazgatósági elnöke, Tallér Károly, a Kun-Mediátor Kft. cégével befektetési szolgáltatást is nyújtó, több milliárdos károkozással gyanúsított Dobrai Sándorné (a sajtó bróker Marcsiként is írt róla), a plasztikai sebész Seffer István, az egykori labdarúgó játékvezető Saskőy Szabolcs. Továbbra is fent van a nagyadós listán Volkova Ekaterina, aki Góczi Katerina néven korábban divattervezőként is feltűnt a sajtóhírekben, ő - az Index korábbi cikke szerint - Góczi István egykori Emfesz-ügyvezető felesége. Vrbovszki Viktor és Vrbovszkiné B. Nagy Anita neve is olvasható a listán, pécsi lakcímmel - Vrbovszki Viktor 2010 előtt békéscsabai fideszes önkormányzati képviselő volt, később hamis, illetve Magyarországon nem törzskönyvezett gyógyszerkészítmények (potencianövelők és fogyasztószerek) forgalomba hozatala miatt állt bíróság elé a feleségével együtt.
Az adótartozók kötött több tucat kínai nevű, magyar lakcímre bejelentett, illetve ukrajnai, szerbiai és romániai lakhellyel rendelkező személyek is vannak. Az utóbbiak nem kimondottan a kedvező üzleti klíma miatt alapítottak vagy vettek céget Magyarországon, inkább - zömmel - az ő adataikat használták fel, a tudtukkal vagy a tudtuk nélkül, cégügyekben jártas ügyvédek és ügyintézők közreműködésével, hogy a korábbi tulajdonosok a tartozásokat felhalmozó cégeiktől megszabaduljanak, illetve az átíratott cégeket adócsalásra használják fel.A kínaiak között olvasható még az egykori rekorder adótartozó, Zhou Tejiao neve is, ő 2015 harmadik negyedévében vezette az adóslistát 13,6 milliárdos tartozással,  a NAV nyilvántartása szerint adószáma sem volt.

Az irodatechnikai kellékanyagok nagykereskedelmével foglalkozó Tintatarto.hu Kft.-n 310 millió forintnyi adót és 319 millió forint jogkövetkezményt vasalna be a NAV a friss adóslista szerint. A cégnek tavaly 2,6 milliárd forint nettó árbevétel mellett hárommilliós adózott eredménye volt, a kötelezettségállománya 1,8 milliárdra rúgott - ebből közel 1,4 milliárd a szállítók felé fennálló tartozás volt. A társaság kapcsolt vállalkozása a Tinta2Tartó Kft.-nek, aminek tavaly 8,9 milliárdos forgalma volt, de mérlege 15 milliós veszteséget mutatott az év végén.

Jelentős köztartozás 1500 cégnél

A NAV harmadik listáján, amelyen a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező, nem magánszemélyeket sorolják fel, jelenleg 1463 vállalkozás neve olvasható, a többségük kényszertörlés, felszámolás vagy végelszámolás alatt áll. (Ezek, ha csak a minimális, százmilliós tartozással számolunk, több mint 146 milliárd forinttal adósak a költségvetésnek.) Köztük nagy számban találhatók őrző-védő, illetve vagyonvédelmi, szállítmányozó, kereskedő, tanácsadó, ingatlanos, építőipari és munkaerő-kölcsönző cégek. A működő társaságok között felsorolják a Facebook és a Google írországi érdekeltségeit, ezekkel szemben - korábbi hírek szerint - mulasztási bírságot szabott ki a NAV, mivel nem regisztráltak reklámadó-alanyként hazánkban.

Székhelyszolgáltatós-eltűnős cégnek tűnik a NAV-nak összesen közel másfél milliárddal tartozó V.I.N.O. Pet Kft.-t is, amit 2011-ben Zöldhő-Geofűtés Kft. néven víz-, gáz- és fűtésszerelésre alapították Battonyán. Majd székhelyet váltott, egy székhelyszolgáltatós és tartozást felhalmozó vállalkozások adásvételével is foglakozó budapesti társaság címére. A battonyai tulajdonosokat előbb romániai, majd szerbiai, végül ukrajnai magánszemélyek követték a cégadatok szerint. A vállalkozás neve kétszer változott, a főtevékenysége 2014-ben autókereskedelemre váltott. A kényszertörlését idén júliusban rendelte el a cégbíróság.

A NAV 926 millió forint adóhiányt állapított meg a Yo-Consulting Kft.-vel szemben, amely a cégadatok szerint 2017-ben váltott tulajdonost és profilt, azt megelőzően "alvó cégként" évek óta nem volt bevétele, de többmilliós kötelezettségállományt halmozott fel.

Az angliai Feltham lakóhellyel nyilvántartásba vett Bilal Hanif alapította 2015-ben a Billsdon Distribution Kft.-t, amelytől összesen több mint 1,3 milliárd forintot hajtana be a NAV. A cég főtevékenysége illatszer nagykereskedelem, de bejegyezték a háztartási cikk, üvegáru és elektronikus berendezések nagykereskedelmét is. Az elérhető utolsó, 2016-os mérlege szerint nettó 2,8 milliárd forint árbevétel mellett 12 milliós adózott eredménnyel zárt. Vagyona nem volt, csak 16 milliós követelése és hárommillió forint pénzeszköze (ami készpénz és bankbetét lehet). Az elmúlt két évben nem adott be beszámolót az igazságügyi tárca E-beszámoló portálján. (A társaságnak egy magyar ügyvéd a kézbesítési megbízottja.)