Ölre megy a Vasas Szakszervezeti Szövetség egy igazi nagyágyúval: beperli a kormány stratégiai partnerét, a Wescast Hungary Autóipari Zrt.-t, amely ráadásul a mintának tekintett kínai gazdaság egyik zászlóshajója - írja a 24.hu. Azt kéri az érdekképviselet a bíróságtól, állapítsa meg, hogy jogellenesen járt el a kínai hátterű cég, mert nem fizetett a dolgozóinak arra az időre, amíg leállították az üzemet. Ez majdnem egy hónapig tartott, április 15. és május 10. között állt az oroszlányi gyár.

A Wescast emellett 800 emberéből 250-et akart elbocsátani, ám nem jelentett be csoportos létszámleépítést. A vállalat ügyvezetője nem kívánt nyilatkozni az ügyről a hírportálnak. A Vasas alelnökétől, László Zoltántól viszont megtudták hogy a Wescast értelmezése szerint a közös megegyezéses nagy létszámú munkaviszony-megszüntetés nem számít csoportos létszámleépítésnek, a cég ezért nem jelentette a munkaügyi hatóságnak, hogy mintegy 250 embert küldene el.

László azt állítja, rábeszélték a dolgozókat a közös megegyezésre, a cég így akarta elkerülni a csoportos létszámleépítéssel járó feltételek teljesítését. A vasasok úgy vélik, nem helytálló a cég jogértelmezése. A Munka Törvénykönyve ugyanis kimondja, csoportos létszámleépítésnek számít, ha a munkáltató a működésével összefüggő okból mond fel, és az is, ha ilyen okból a munkáltató kezdeményezte a közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetést. Egy Wescast méretű cégnél a 30 fő feletti leépítés számít csoportosnak.