Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Folyamatosan vizsgálják a 3-as metró utólagos légkondicionálásának lehetőségeit - jelentette be hétfőn az Országgyűlésben Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára. Ezzel arra reagált, hogy Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje csaknem 35 Celsius-fokot mért egy járművön.

Az érintett szerelvények kocsiszekrénye (karosszéria) 30-40 éves konstrukció, amelyek esetében egykor föl sem merült az a szempont, hogy el kellene viselnie egy légkondicionáló-berendezést, ehelyett gépi szellőztetést kaptak - magyarázta a rádiónak Bíró Endre, aki szerint a probléma az, hogy ez a konstrukció hibás. Nem biztosítja ugyanis a kellő levegőáramlást, alig van levegőmozgás az utastérben.

A légkondicionált metrószerelvények kimondottan az utóbbi 5-10 év termékei. Az egyesület elnöke a légkondicionáló-berendezések felszerelése elsősorban tervezés és költség kérdése.

Egy lehetséges megoldás lehet az elfogadható gépi szellőzés kialakítása, erre van jó példa Prágában is. A 222 kocsival üzemelő 3-as metró utólagos légkondicionálásának költségét a szakértő megsaccolni sem merte, aki szerint "a jelenlegi helyzet tarthatatlan".