Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyesület szerint ugyanis nincs a kormánynak alkotmányos felhatalmazása arra, hogy módosítsa magánjogi szerződések tartalmát.

Emellett a fizetési moratórium kiterjesztése minden adósra sérti az arányosság követelményét. Az Orbán-kormány célja a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek az enyhítése. Ezt a célt úgy lehetett volna elérni, ha csak a bajba jutott adósok kapnak fizetési moratóriumot - véli a PITEE.

A fizetési moratórium kiterjesztése az összes adósra sokkal nagyobb zavarokat okoz a gazdaságban, mintha csak a rászoruló adósok kaptak volna haladékot. A kormány 47/2020-as rendelete, tehát nem enyhíti a járvány gazdasági következményeit, hanem súlyosbítja azokat - szól az érvelés.

Az egyesület véleménye szerint az is ellentétes az arányosság elvével, hogy a szerződő feleknek külön meg kell állapodniuk egymással, ha a szerződésüket változatlan tartalommal akarják fenntartani. A szerződésekbe vetett bizalom pont azzal sérül, ha feleknek mindig fel kell készülniük arra, hogy a kormány a tudtuk nélkül módosítja a szerződéseiket.

Az Alkotmánybírósághoz küldött beadvány szerint a kormányrendelet első paragrafusa két okból ütközik az alaptörvénybe. Egyrészt a kormánynak nincs se feladat-, se hatásköre arra, hogy magánjogi szerződéseket módosítson, másrészt pedig a kölcsönszerződések módosítása nem áll arányban az elérni kívánt céllal és nem felel meg a clausula rebus sic stantibus (a körülmények alapvető megváltozása miatti módosítás) tételének sem. Ezzel szemben a kabinet beavatkozása kifejezetten súlyosbítja a vészhelyzet okozta gazdasági következményeket.