Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytatott a budapesti székhelyű Hanifa Szolgáltató Kft. tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a társaság végzett-e üzletszerűen - a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint jegybanki engedélyhez kötött - pénzváltási kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

Engedély nélkül is váltottak

A Hanifa korábban egy szövetkezeti hitelintézet kiemelt közvetítőjeként rendelkezett engedéllyel pénzváltási tevékenység végzésére, ám az azzal kötött megbízási jogviszonya megszűnt. A társaság ennek ellenére 2019. június 1-jétől, azaz engedélyének megszűnése napjától is folytatta pénzváltási tevékenységét.

Az MNB megállapította, hogy a társaság vizsgált tevékenysége kimerítette az üzletszerű pénzváltási tevékenységet, hiszen a Hanifa rendszeresen, nyereség és vagyonszerzési céllal végezte - a nyilvánosság számára hirdetett - pénzváltási tevékenységét. A jegybank munkatársai a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársaival közös akció keretében a vizsgálat során leplezett próbaügyletkötést hajtottak végre, helyszíni ellenőrzést tartottak a társaságnál, ahol közel 170 millió forint értékben mintegy harmincféle valutát - többek között a népszerű valuták mellett albán leket, grúz larit, makedón dínárt, maláj ringit és thai bátot - leltek fel.

Mindezek miatt a jegybank hétfőn közzétett határozatában 25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Hanifára, és azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül üzletszerű pénzváltási tevékenységet végezzen. Az MNB súlyosító körülményként értékelte, hogy a - felügyeleti nyilvántartásában korábban szereplő - Hanifa tisztában volt azzal, hogy a pénzváltási tevékenység végzéséhez engedély szükséges. A társaság irodahelyisége ráadásul Budapest belvárosában volt, s ennek is köszönhetően jelentős forgalmat érhetett el. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a társaság az eljárás során együttműködött az MNB-vel, és magatartásával a tényállás feltárását segítette.

Egyszer már feljelentették őket

Az MNB az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján még korábban, a helyszíni ellenőrzést követően ideiglenes intézkedés keretében eltiltotta a társaságot a jogsértő magatartás folytatásától és büntetőfeljelentést is tett az ügyészségen. Emellett - eddigi gyakorlatával összhangban - közzétette a Hanifára vonatkozóan az ügyfeleknek szóló felhívását honlapjának "figyelmeztetések" menüpontjában.

Az ügyfeleknek célszerű egy-egy pénzügyi szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen ellenőrizni, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e az annak végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.

Az MNB utal rá, hogy a pénzváltásban megjelenő készpénz kiterjedtsége magas szintű kockázatot jelent, mind a terrorizmus finanszírozása, mind a pénzmosás, valamint az utóbbihoz kapcsolódó alapbűncselekmények vonatkozásában. Ezzel összefüggésben az MNB ajánlást tett közzé a hitelintézetek által közvetlenül, valamint kiemelt közvetítő útján végzett pénzváltási tevékenység kapcsán, a nagyösszegű pénzváltások során fennálló, pénzmosással és terrorizmusfinanszírozással kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében.