Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon több mint egymillió ember szorul tartósan vagy átmenetileg gyógyászati segédeszközre, és nagy részük egyszerre többféle kénytelen használni. Az érintettek többsége nyugdíjas vagy fogyatékossággal élő személy. Számukra különösen fontos, hogy hozzájussanak az életvitelüket segítő illetve a rehabilitációs eszközeikhez.

A hazai gyógyászati segédeszköz (gyse) ellátásról érdemes megjegyezni, hogy jellemzően importra épül és az értékesítés hatósági áron történik. Az eszközök nagy részét 17 éve ugyanazon a hatósági áron kénytelenek forgalmazni az ellátást biztosító, jellemzően magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások.

Az ez idő alatt történt költségnövekedés és a forint vezető devizákkal szembeni árfolyamának drasztikus gyengülése - különösen az idei évben megvalósult több mint 10 százalékos árfolyamromlás - miatt, a segédeszközök nagy részének importja és gyártása veszteségessé vált.

Ez gyakorlatilag ellehetetleníti a betegellátást, mivel az árfolyamromlás miatt ma már drágábban lehet csak beszerezni illetve előállítani az eszközöket, mint amennyit a nemzeti egészségbiztosító és a beteg összesen fizet értük

- írja lapunkhoz eljuttatott közleményében az OSZ.

A koronavírus-járvány amúgy is súlyos kihívások elé állítja a segédeszközre szorulókat a koruk miatt, ezt most tetézheti, hogy közülük sokan nem juthatnak hozzá a számukra életbevágóan fontos eszközökhöz, például kötszerekhez, sztómazsákokhoz (széklettartály), vagy a cukorbetegek a tesztcsíkokhoz.

A közlemény szerint a gyse-ellátás szakmai szervezetei az elmúlt hetekben mind a betegellátás, mind az ellátást végző cégek érdekében javaslatokat fogalmaztak meg és nyújtottak be az Operatív Törzsnek valamint az illetékes kormányzati szerveknek - legutóbb március 27-én és április 3-án -, azonnali beavatkozást kérve.

A szövetség szerint az április 7-én bejelentett gazdasági intézkedések sürgős kiegészítésére van szükség a gyógyászati segédeszköz ágazatban alkalmazott hatósági árak korrigálásával.

Az írják, megértik a jelen helyzet súlyosságát és bonyolultságát, és elismerik az eddig meghozott gazdaságvédelmi rendelkezéseket, mindazonáltal azonnali intézkedéseket sürgetnek a mintegy egy millió beteg ellátásának biztosítása és a rászorulókat ellátó mintegy 400 vállalkozás életben tartása érdekében.