Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mától, a magyar piacon elsőként, az OTP Banknál elérhető az Apple Pay - jelentette be Csányi Péter, az OTP Bank digitális értékesítési és fejlesztési igazgatója. Így a pénzintézet több százezer ügyfele fizethet hamarosan a mobiljával - ennyien rendelkeznek ugyanis a bank becslése szerint legalább 6-os verziójú iPhone-mobillal. Így a gyors és biztonságos érintéses mobilfizetési szolgáltatás már iPhone, Apple Watch, iPad vagy Mac eszközökkel is használható - mindez világszerte használható fizetést jelent.

Egyéves, többkörös tárgyalás (a Mastercarddal is) és felkészülés előzte meg a bevezetést - mondta a Napi.hu kérdésére Csányi Péter. Szavai szerint az érdekelődés már ennél korábban felmerült a részükről, ám az Apple-nek saját üzleti terve van a globális piacra lépésre. Ebbe pedig most fért bele Magyarország. A szolgáltatást még 2014 októberében vezette be az Apple, immár több mint 30 országban elérhető. Az indulás óta már mintegy 2 milliárd fizetési tranzakció történt az Apple Pay rendszerében.

A mostani magyarországi indulásnál az iPhone 6-os és annál magasabb számú verziók tulajdonosai applikálhatják fel készülékeikbe a Mastercard, valamint a Maestro betéti és hitelkártyáikat, de az igazgató egy kérdésre hozzátette, hogy már dolgoznak azon, hogy a Visa-kártyás ügyfeleik is fizethessenek mobiljukkal.

Az erős érdeklődést jól jelzi, hogy az indulás első öt órája alatt, reggel 5 és 10 óra között már tízezren be is regisztráltak. Csányi arra számít - a többi országban tapasztaltak alapján -, hogy gyorsan terjed majd a felhasználók száma.

CIB, Erste: már mi is készülünk

A CIB Bank kiemelt célja a digitális átállás megvalósítása, ennek részeként minél több innovatív szolgáltatást igyekszünk elérhetővé tenni ügyfeleink számára. Mindent megteszünk, hogy még az idén az Apple Pay is elérhetővé váljon a CIB Bankos bankkártyával rendelkező ügyfeleknek - közölte a pénzintézet.Az Erste Bank is hamarosan léphet, mivel azt közölte, hogy "az Erste számára fontos, hogy ügyfelei teljes választékot kapjanak mobiltelefonos érintéses fizetési szolgáltatásokban is, ezért dolgoznak rajta, hogy heteken belül már akármelyik, arra alkalmas okos eszközzel egy érintéssel fizethessenek az ügyfelek bármilyen lakossági Erste-bankkártyával".

Eddig a mobilfizetés csak az Androidos operációs rendszerrel rendelkező mobiltulajdonosok számára volt elérhető az OTP Simple - ahol immár 14-féle szolgáltatás elérhető - keretében, közülük eddig mintegy 175 ezren éltek e lehetőséggel. A bankfüggetlen virtuális kártyával a másfél évvel ezelőtti indulás óta több mint ötmillió tranzakció keretében, több mint 20 milliárd forint értékben fizettek.

Arra számítunk, hogy az átlagos kosárérték az Apple Pay-beli fizetéseknél nőni fog (a most publikált adatok alapján négyezer forint körül mozoghatott eddig - aszerk), így a fizetési forgalom évi százmilliárd forint lehet - mondta lapunk kérdésére Csányi.

Csányi Péter
Kép: OTP Bank

Az Apple Pay-t egyszerű beállítani: a OTP Bank által kibocsátott kártyák néhány lépésben digitalizálhatók az OTP SmartBank vagy a Simple by OTP appokon keresztül, illetve akár közvetlenül az Apple Wallet alkalmazásban - mindezt pár kattintással, a kártyaadatok megadása nélkül.

Fontos tudni, hogy fizetéskor a kártyaadatokat sem a mobileszköz, sem az Apple szervere nem tárolja. Ehelyett egy egyedi azonosítót (device account number) rendel hozzá a szoftver a tranzakcióhoz, és titkosítva ezt tárolja a készülék biztonsági moduljában (secure element). Minden tranzakcióhoz egyedi, alkalmanként változó biztonsági kód tartozik. Mobillal vásárolni a napi megadott kártyalimit erejéig lehet.

A fizetéshez pin kódra nincs szükség, csak a telefon bekapcsolásához kell a biometrikus azonosítást elvégezni, illetve a kódot beütni - ez a megoldás saját bevallása szerint még Csányi Pétert is meglepte. Az ügyfelek számára ezek a tranzakciók is díjmentesek - az OTP pedig ezek után nem publikus díjat fizet az Apple-nek.

A Google Pay szolgáltatást egyelőre nem tervezzük elérhetővé tenni az OTP-sek számára, erre jelenleg nem látunk nagy ügyféligényt, de ha lesz változás, lépünk - mondta el egy kérdésre válaszul az igazgató.

Az OTP jól áll a digitalizációval: 1,3 millió ügyfele van már a netbankba beregisztrálva, míg félmillió körül jár a mobilbankos ügyfelek száma, a papírhalmokat csökkentenei hivatott digitális aláírópadokra pedig már 1,2 millióan regisztráltak - sorolta az igazgató.